,,Astăzi, cetăţenilor li se solicită o implicare într-o acţiune concretă, cu un impact poate nu imediat, dar cu siguranţă benefic în perspectivă. Mi-aş dori foarte mult ca 2012 să fie o continuare a lui 7 aprilie 2009″, a declarat istoricul Ion Negrei, vicepreşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, într-un interviu acordat portalului Jurnal.md, referitor la constituirea grupului de iniţiativă ,,Anul 1812″.
Negrei a subliniat necesitatea cunoaşterii şi promovării adevărului despre istoria, limba, cultura română prin asumarea trecutului istoric şi prin realizarea unor acţiuni concrete, pragmatice, de ordin ştiinţific în acest sens, aşa cum şi-a propus grupul ,,Anul 1812″.
,,Împlinirea a 200 de ani de la ruperea Basarabiei din trupul Principatului Moldovei şi încorporarea ei în cadrul Imperiului Rus ne oferă o şansă suplimentară să facem cunoscute statelor europene zigzagurile istorice pe care le-a parcurs populaţia din această parte a Europei. Credem că prin acţiunile noastre, atât de ordin academic, cât şi de natură comemorativă, vom reuşi să convingem comunitatea europeană că Republica Moldova şi poporul ei a fost în trecut şi este în prezent o componentă a spaţiului european şi doar unele silnicii ne-au deturnat dezvoltarea firească şi ne-au dezanexat de la evoluţiile general europene”, a explicat istoricul.
Info Prut aminteşte că la 15 mai 2011 a fost creat grupul de iniţiativă ,,Anul 1812″, cu obiectivul de a restabili public adevărul istoric cu privire la anexarea părţii de răsărit a Moldovei de către Imperiul Ţarist, la 16 mai 1812, prin semnarea Tratatului de pace ruso-turc.
Foto: Vremea Nouă