Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria organizează cea de-a XXV-a ediţie a Simpozionului ştiinţific în zilele de 21–22 noiembrie, la Jula.
Pe parcursul celor două zile, publicul va putea asculta prelegeri ținute de Cornel Sigmirean (Tîrgu-Mureş), Maria Marin (Bucureşti), Iulia Mărgărit (Bucureşti), Andreea Buzaş (Bucureşti), Maria Tătar-Dan (Tîrgu-Mureş), Daniela Răuţu (Bucureşti), Ana Borbély (Budapesta), Elena Rodica Colta (Arad), Gabriel Moisa (Oradea), Tiberiu Bordaş (Jula), Grigore Poiendan (Micherechi), Stella Nikula (Jula), Elena Csobai (Bichişciaba), Maria Gurzău Czeglédi (Jula), Emilia Martin (Jula), Maria Berényi (Budapesta), Gabriela Elekes (Budapesta).
Evenimentul este organizat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României şi al Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta.
Comunitatea românească istorică din Ungaria este concentrată în zona de est a Ungariei (lângă frontiera cu România) şi în zona capitalei Budapesta. Grupuri compacte de români trăiesc în mai multe așezări rurale din apropierea graniței cu România și în orașul Jula (maghiară Gyula). Un grup important de români se află și în capitala Budapesta.
Jula este un oraș în județul Bichiș. La recensământul din anul 2001 au fost înregistrați 33 041 de locuitori, din care circa 750 de apartenența etnică și lingvistică română (numărul lor real este estimat la circa 2.500-3.000 de persoane). În Orașul mare românesc exista si un liceu românesc, „Nicolae Bălcescu”. Nu departe, se află sediul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria și Catedrala Ortodoxă construită în anul 1867. O altă biserică ortodoxă românească se află în Micul oraș Românesc. La Jula apare „Foaia românească”, săptămânal în limba română. La televiziunea maghiară există scurte emisiuni în limba română (cam jumătate de oră pe săptămână), se arată pe site-ul Muzeului Virtual de Istorie a Românilor.
Jula se află la la 220 km de Budapesta, la 70 de kilometri de Arad, 75 de kilometri de Oradea şi 125 de kilometri de Timişoara, motiv pentru care mulţi dintre turiştii care ajung aici sunt români.