Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a fost întrebat direct la Bruxelles cum va lupta cu oligarhul Vladimir Plahotniuc și dacă va face alianță cu comuniștii.
Cel care l-a “acroşat” pe Andrian Candu pe acest subiect a fost europarlamentarul Cristian Preda, potrivit Radio Chişinău.
”Moldova a reușit contraperformanța ca într-un an să rateze poziția bună pe care o avea și să ajungă într-un impas politic. Am și eu o întrebare – cum răspundeți apelului lui Vladimir Voronin de a vă asocia, dumneavoastră (PDM – n.r.), Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor într-un nou Guvern? Și al doiea lucru – aș vrea să comentați asupra rolului oligarhilor în politică și în particular asupra rolului pe care-l joacă Plahotniuc, care este patronul partidului dumneavostră?”, s-a adresat Cristian Preda preşedintelui Legislativului de la Chişinău.
Răspunsul lui Candu? A evitat un răspuns în privinţa lui Vladimir Plahotniuc. Conform sursei citate, Andrian Candu a declarat că există suficiente forțe europene pentru a forma un guvern pro-european la Chișinău, dar nu exclude o colaborare cu PCRM în martie, la alegerea președintelui Republicii Moldova.
Andrian Candu întreprinde o vizită oficială la Bruxelles, în contextul împlinirii unui an de la ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.
Pierderea credibilității caracterizează situația actuală din Republica Moldova, a subliniat în discursul său raportorul european pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius: ”Sperăm că după mai multe amânări și confuzie, Republica Moldova să revină și să reia munca pentru a încheia acțiunile la care s-a angajat odată cu semnarea Acordului de Asociere. Uniunea Europeană nu are nevoie de încă o criză în regiune, și nu vrem să o vedem îndreptându-se și mai mult în această direcție. Mă tem că de aici veți pleca cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Aș vrea să vă întreb ce ar trebui să fie făcut pentru a reduce influența oligarhilor în procesul politic. Și a doua întrebare: vedeți o posibilă șansă într-un viitor apropiat, de reînnoire a coaliției pro-europene, și de o lua de la început, pentru a duce Republica Moldova pe drumul european”.
Situația politică, socială și economică este una îngrijorătoare, iar clasa politică de la Chișinău a dat dovadă de iresponsabilitate, a atras atenţia și președintele delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, Andi Cristea. Europarlamentarul a subliniat că UE a creat premise și i-a oferit Chișinăului o fereastră de oportunitate, care, însă, în prezent pare închisă.