La Chişinău a avut loc recent cea de-a treia Conferință cu tema „Prevenirea inundațiilor de risc și sistemul de alertă timpurie în bazinele superioare ale râurilor Siret și Prut, zona transfrontalieră”.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Prevenirea și protecția la inundații în bazinele superioare ale râurilor Prut și Siret, prin implementarea unui sistem modern de stații automate – EAST AVERT”, din cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Paza bună trece primejdia rea
Printre subiectele abordate s-au numărat: impactul „EAST AVERT” asupra Sistemului de modernizare hidrologică pentru zona transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova; problemele de inginerie de inundații și de prevenire a riscurilor și protecția în cauză; baza Geodata și hărți de hazard și de risc pentru zona transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova, dar şi sistemul de alertă timpurie (EWS) – EAST AVERT pentru inundații și poluări accidentale în zona de frontieră a României – Ucrainei – Republicii Moldova. De asemenea, experţii în mediu prezenţi la Chişinău au abordat problema schimbului de date hidrologice în temeiul dispozițiilor acordurilor bilaterale existente între România-Ucraina și România -Republica Moldova în caz de inundații şi au argumentat importanța implementării proiectului EAST AVERT în legătură cu Strategia Dunării și directivele Uniunii Europene.
Reuniunea a fost organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România împreună cu Agenția „Apele Moldovei” din cadrul Ministerului Mediului al Republicii Moldova.
Frontiere comune, soluţii comune
,,EAST AVERT – Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor din bazinele superioare ale râurilor Siret și Prut, prin aplicarea unui sistem de monitorizare modern cu stații automate” a fost semnat pe 28 noiembrie 2013 la Iași și are o valoare totală de 9.243.784,56 euro. Banii provin din bugetul european. Proiectul are 8 parteneri din care 4 sunt din România: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrația Bazinală de Apă Siret, Administrația Bazinală de Prut-Bârlad, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor; unul din Republica Moldova – Agenția ”Apele Moldovei” şi 3 parteneri din Ucraina – Departamentul Resurselor de Apă Nistru – Prut, Centrul Regional de Hidrometrologie Cernăuți, Centrul de Stat Științific și Tehnic pentru Problemele Inter-sectoriale și Regionale de Securitate a Protecției Mediului Înconjurător și Conservare a Resurselor. Principalele rezultate estimate ale proiectului EAST AVERT sunt creșterea eficacității sistemului de avertizare/alarmare între cele trei state prin îmbunătățirea acurateței prognozelor, atât asupra variației debitelor, cât și asupra timpilor de propagare a viiturilor, îmbunătățirea timpului de reacție în situații de urgență și îmbunătățirea monitorizării parametrilor de calitate. Concret, vor fi executate lucrări de modernizare la complexul hidrologic Stanca-Costeşti şi vor fi instalate echipamente de monitorizare în bazinele râurilor Prut şi Siret.