Programul Consolidarea Capacităţilor de Apărare înseamnă consiliere şi asistenţă privind capacitatea de apărare a Republicii Moldova, „nici mai mult, nici mai puţin”, precizează Andrew Cullen, şeful grupului de experţi NATO care a vizitat recent Chişinăul.
Oficialul spune că ar putea urma şi procurarea de echipamente, dar pentru asta Republica Moldova are nevoie de programe bilateral cu anumite state NATO.
“Acest program înseamnă consiliere şi asistenţă, nici mai mult, nici mai puţin. Ar putea să urmeze şi procurări de echipament, dar pentru asta Republica Moldova va avea nevoie de programe bilaterale cu anumite ţări ale NATO. Acest program, însă, are ca scop să ajute Moldova să-şi folosească forţele proprii. Deci, nu este vorba de bani şi echipament, ci de consiliere despre cum se pot utiliza mai bine propriii bani, cum pot fi gestionate mai bine bugetele proprii. Vorbim despre experienţa a 28 de state NATO care, timp de foarte mulţi ani, au învăţat să facă asta. Deci, nu este vorba de bani, ci este vorba despre identificarea nevoilor şi soluțiilor prin care să se acopere aceste nevoi”, a precizat Andrew Cullen într-un interviu oferit jurnaliştilor de la Europa Liberă.
Întrebat cum ar putea să-şi îmbunătăţească Republica Moldova la această oră capacitatea de apărare, şeful grupului de experţi NATO a răspuns: “Cel mai important lucru e să se înţeleagă că vorbim despre un proces evolutiv, iar NATO e aici pentru a ajuta Republica Moldova să treacă cât mai eficient prin acest proces. El include mai întâi o analiză a obiectivelor cheie în domeniul securităţii şi cum acestea pot fi transformate în obiective militare şi de apărare. Ca urmare, se vor formula necesităţi: câţi oameni, câte arme şi vehicule ar fi necesare şi ce fel de misiuni vor fi capabile să îndeplinească. Suntem abia la începutul acestui proces, când ne preocupă analiza corectă a situaţiei. După asta vor veni şi soluţiile”.
Prima etapă a programului va arăta “ce obiective aveţi şi cum le atingeţi”. Mai precis, subliniază Cullen în interviu, scopul vizează estimarea forţelor armate necesare.
“Faza a doua presupune dezvoltarea acestor forţe: să aveţi cea mai bună infrastructură, ca aceasta să fie cât mai eficientă pentru soluţiile cerute. Deci, în termeni reali, experţii NATO care vor veni aici vor ajuta în domenii cum sunt educaţia militară, mediu de teren şi spaţiu aerian, apărarea cibernetică, alte domenii”, mai spune Andrew Cullen.
În cadrul vizitei efectuate la Chişinău, cu ocazia celui de-al 90-lea Seminar Rose-Roth al Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO), delegaţia de experţi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la criza politică cu care se confruntă Republica Moldova, îndeamnând autoritățile să formeze cât mai repede o majoritate parlamentară pro-europeană.
De asemenea, reprezentanții țărilor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și-au reiterat susținerea pentru reformarea sectorului de apărare al Republicii Moldova, pentru securitatea sectorului energetic și a sistemului financiar-bancar.
Paolo Alli, vicepreședinte al Adunării Parlamentare a NATO, a declarat că Alianța privește cu îngrijorare evenimentele care au loc în Republica Moldova și mizează pe capacitatea oficialităților de la Chișinău de a depăși criza politică și de a crea o majoritate clară proeuropeană. Paolo Alli a subliniat că Republica Moldova poate miza și în continuare pe asistența NATO, însă Chișinăul va trebui să implementeze reformele necesare în domenii precum combaterea corupției sau justiție.
„NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova și va continua să o susțină în aspirațiile sale europene. Însă, în Republica Moldova, este necesară efectuarea mai multor reforme. Vom susține și în continuare strânsa cooperare cu Republica Moldova și vom contribui semnificativ la dezvoltarea statului”, a declarat Paolo Alli.
Reprezentantul României la reuniunea din Republica Moldova, deputatul Mihai Tararache, a subliniat că în prezent există un interes sincer din partea NATO în cooperarea cu Republica Moldova în sectorul de apărare, dar și în cel energetic și economic.
„Acum este foarte important ca în Republica Moldova să fie instaurată stabilitatea, ca viitoarea alianță să fie una proeuropeană. Un guvern stabil la Chișinău e absolut necesar. Astăzi există un interes sporit din partea NATO de a colabora cu Republica Moldova. Această circumstanță trebuie păstrată. România sprijină relația Moldovei cu NATO, mai mult am propus și dorim deschiderea unui birou NATO la Chișinău”, a declarat Mihai Tararache.
Minițtrii apărării din statele membre ale NATO au aprobat în iunie la Bruxelles un pachet de sprijin pentru consolidarea capacităților de apărare pentru Republica Moldova, membră a programului Parteneriatul pentru Pace din 1994. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, declara atunci că „acest pachet va ajuta Republica Moldova să consolideze instituțiile de apărare și securitate în legatură cu potențialele amenințări din partea Rusiei”.