Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, una dintre cele opt instituții cu predare în limba română din regiunea transnistreană, este de părere că separatiștii nu au înțeles un aspect fundamental: limba română nu poate fi distrusă cu Kalașnikov-ul.
„Doar și când vorbesc, și când plâng, și chiar când tac, tot în Limba Română o fac. Este o limbă atât de frumoasă, și-i stă frumos îmbrăcată doar în straile Latine! Dacă s-a ajuns să împuște în aceste Litere, atunci se poate înțelege pentru ce luptăm noi aici. Luptăm pentu Limba noastră cea Romănă, pentru dăinuirea noastră ca Neam. Luptăm și rezistăm în fața deznaționalizării în stânga Nistrului. Din păcate, acești rau-făcători încă n-au înțeles că nu se poate distruge o Limbă cu Kalașnicov-ul, deoarece Ea nu este materială, Ea este Spirit, Ea este Sufletul nostru, iar Sufletul este nemuritor”, a declarat pentru România Liberă directorul liceului românesc din Tiraspol.
Întrebat cum rezistă în fața presiunilor autorităților separatiste, Ion Iovcev a declarat că este susținut de colegi, de părinții elevilor, de foștii elevi – „buni specialiști” și „buni români”. „N-am dreptul să dau înapoi. Școala românească trebuie să existe! Să știți că sunt un om împlinit, măcar că am putut să scot, împreună cu colegii mei, peste 1.000 de elevi care au trecut și au învățat în această instituție, numită Liceul Teoretic „Lucian Blaga„”, a spus Iovcev.
Directorul liceului cu predare în limba română a mai povestit și despre provocările la care trebuie să răspundă în mod constant. „Zilnic suntem stresati, nici nu știi la ce să te aștepți. Situația nu este mai bună nici azi. Practic, după cum ati spus, curtea școlii a fost trasformată într-un depozit de mașini vechi, ceea ce, într-adevăr, pune în pericol securitatea elevilor. Este imposibil de suportat zgomotul care se face în timpul reparațiilor, cât și gazele evacuate din țevile de eșapament. La scrisoarea noastră, în care vorbim despre problemele create de conducerea școlii sportive – noi închiriem clădirea – administrația locală ne-a răspuns sec, achitați doar pentru arenda clădirii, curtea aparține lor, adică școlii spotive. Apropo de banii pe care îi plătim, chiria pentru cei 935 de metri pătrați este de peste 25.000 de dolari, anual. La problemele pe care le avem, s-au mai adăugat și datoriile care s-au acumulat, din cauza ”menținerii cursului valutei naționale-rubla transnistreană”, în raport cu leul moldovenesc. Trebuie să încheiem un nou acord de chirie a spațiului unde activează liceul. La demersul nostru, administrația orașului ne-a răspuns că acest lucru va fi posibil doar atunci când vom achita datoriile”, a explicat Ion Iovcev.
Citiți interviul integral în România Liberă.