Unirea Republicii Moldova cu România vizează şi o valoare esenţială – independenţa justiţiei, consideră judecătorul de la Bucureşti Cristi Danileţ, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) din România.
Într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, Danileţ a afirmat că are o mare încredere în ideea reunificării celor două state româneşti.
„Da, foarte mult. Cred că trebuie să avem acelaşi loc pe care l-am avut odată. Şi mai mult, cred că deja aţi început să vă luaţi nişte instituţii şi nişte valori din România, iar asta e extraordinar. Cred că Unirea a avut loc în cuget şi-n simţire. Ar trebui să mai aibă loc doar politic, dar e o chestiune pe care trebuie s-o discute autorităţile”, a precizat judecătorul Cristi Danileţ.
„Important de reţinut e că Unirea înseamnă, de fapt, nişte valori. Salariile la dvs. să crească la nivelul celor din România. La capitolul legislaţie, oricum deja aţi copiat foarte mult. Şi mai este de copiat. Şi mai sunt valorile. Oamenii trebuie să creadă în nişte valori. De exemplu, independenţa justiţiei este o valoare. Respectarea legii este o altă valoare”, a adăugat Danileţ.
Întrebat dacă oamenii corupţi din sistemul juridic se pot schimba moral după reformarea sistemului, judecătorul a oferit următorul răspuns: „E greu. Dacă cineva a luat şpagă o dată în viaţa sa, poate că ar mai fi posibil. Dacă, însă, corupţia a devenit o obişnuinţă, nu cred că acel om mai poate fi corect. Să vă mai spun ceva. Eram în Republica Moldova când a venit la mine o doamnă avocat şi mi-a spus aşa: sunt foarte fericită. Am întrebat-o de ce. Fiindcă este pentru prima dată când un judecător a dat o soluţie bună într-un dosar de-al său fără a da şpagă. Aşa mi-a spus o avocată de la Chişinău, anul trecut. Am înţeles că femeia aceea până atunci a dat şpagă. Ea şi-a făcut un lanţ. Ea ştie care sunt preţurile, care sunt oamenii corupţi. Practic, era deja dependentă. A intrat într-un lanţ din care e greu să cred că poate ieşi, ca să nu supere pe ceilalţi”.
Citiţi aici interviul integral.