29 noiembrie, ora 9:30, Târgul de la Muzeul Țăranului. Ediția aceasta s-a bucurat de participarea unor producători agroalimentari și meșteșugari din Republica Moldova, sub denumirea de ”Târgul din Basarabia”. În ciuda vântului rece, bucureștenii au început să se strângă pe la tarabe, să stea de vorbă cu comercianții și să cumpere ba o sticlă cu vin de la Căinari, ba o cutie cu bomboane de ciocolată sau o cutie cu ceai energizant, produs în Codrii Moldovei.
Sticle cu uleiuri fine
Mă opresc la primul stand al basarabenilor. O firmă din Chișinău, mai exact din Ghidighici, a adus uleiuri alimentare vegetale obținute prin presarea la rece a diferitelor specii de semințe. ”Producem 9 tipuri de ulei”, mă asigură Anatolie Canariov, director general al firmei, în fond o afacere de familie, deschisă în 2011 și numărând în prezent 13 angajați. ”Avem ulei din semințe de struguri, de in, de miez de nucă, susan, migdale, dovleac, armurarium, chimen negru și floarea soarelui. Vindem în principal în Republica Moldova, dar uleiurile noastre ajung și în România și în Ungaria”.
Firma produce în jur de 200 de tone de ulei anual, cu echipamente importate din Turcia, dar adaptate de ingineri din Moldova. Îmi spune că în dreapta Prutului clienții sunt mai bine informați în ce privește calitățile uleiurilor obținute prin presare la rece. Termenul de valabilitate este de 6 luni, dar omul de afaceri susține că vor produce în curând uleiuri care vor avea termenul de valabilitate mai mare, până la 12 luni. Prețurile la târg au variat între 20 și 30 de lei, prețuri mai mici decât de obicei, fiindcă nu au fost obligați să plătească taxe comerciale, evenimentul fiind desfășurat sub patronajul autorităților diplomatice. Firma și-a deschis un depozit la Iași, iar de acolo marfa este livrată în rețelele farmaceutice din țară.
Ceaiuri și bomboane
La standul următor, constat că unirea se poate realiza și prin produsele agroalimentare: vinurile de la Căinari, de la crama Chateau Vartely din Orhei, cognacul din Ungheni și rachiul din Bălți stau alături de borcane cu gemuri produse în Țara Făgărașului. Mai departe, descopăr un stand cu pachete cu ceaiuri, atât medicinale, cât și alimentare și energizante. Ecaterina Chercheja, director comercial al firmei Doctorfarm, îmi oferă un ceai energizant, apoi începe să-mi povestească. ”Suntem două familii, Chercheja și Margine, care ne ocupăm cu producerea de ceaiuri în localitatea Brătuleni-Nisporeni. De fapt, tot noi cultivăm și plantele. Sunt ceaiuri naturale din Codrii Moldovei. În România, am văzut, se bea mai multă cafea. În Basarabia, se bea mai mult ceai.” Afacerea a fost deschisă în 2011 și a devenit o oportunitate economică pentru localnicii care merg vara și toamna la cules de fructe de pădure și plante medicinale pe care le livrează procesatorului din Brătuleni.
Firma e pentru prima oară în România, piața de desfacere fiind deocamdată în Republica Moldova. Ceaiurile familiilor Chercheja și Margine sunt de găsit în farmacii și supermarketuri, dar și în hypermarketul Metro. ”La început îi căutam noi pe ei, dar acum ne caută ei pe noi. Nu ambalăm în plicuri, fiindcă ar presupune mărunțirea plantelor, ceea ce ar duce la pierderea uleiurilor din compoziție. Producem numai ceaiuri pentru infuzie.”
Prune în ciocolată, caise în ciocolată, dar și migadale sau nuci cu miere în ciocolată. Acestea sunt produsele firmei Rifero, o afacere de familie din localitatea Văsieni, raionul Ialoveni. ”Fabrica a fost deschisă în 1997 și are în prezent 18 angajați. Noi am început cu prelucrarea prunelor. Furnizăm prune afumate tuturor beneficiarilor din Republica Moldova. Din 2012, am început să facem bomboane”, îmi descrie evoluția firmei tânărul Tudor Rotaru. Ei au adus mereu ceva nou. Anul acesta au făcut bomboane cu caise. Apoi, bomboane cu arahide. Deocamdată, bomboanele lor ajung în România sub numele unei mărci comerciale renumite în Republica Moldova. Sunt menționați pe etichetă, dar sub prestigiosul brand care și-a deschis magazine în stațiile de metrou. Firma are ambiții mari și suntem convinși, după cum au evoluat până acum, că vor reuși.
Artistul feroneriei medievale
Ajung la un stand cu obiecte lucrate artistic din metal: suporturi pentru lumânări, pentru vinuri, dar și obiecte decorative zoomorfe pentru terase și grădini. Sunt creațiile lui Corneliu Sârbu, din Chișinău. ”Recent am deschis un atelier și în Sighișoara. M-am împrietenit cu reprezentanți ai orașului, la Festivalul Medieval și mi-au propus să fac ceva și în Sighișoara. Mi-au pus la dispoziție un atelier nefolosit. Mai trebuie să aduc ciocanul pneumatic.”
Corneliu Sârbu s-a apucat de prelucrat metalul acum 15 ani. E de profesie inginer energetician, dar și-a descoperit pasiunea pentru prelucrarea fierului și nu a mai abandonat. Ba mai mult, i-a învățat și pe alții să lucreze. Vând în Ungaria, Austria și Germania.
Când credeam că am văzut totul, un comerciant de la Chișinău îmi arată o canapea din spumă poliuretanică. ”Nu conține lemn, nu conține metal!” mă asigură omul și mă invită să mă așez. Între timp au mai venit niște clienți, așa că ne înghesuim toți pe canapeaua din spumă. ”Joi, săptămâna asta, am deschis un magazin în Ghencea”, mă asigură Andrei Iovcev, reprezentantul firmei Tiarafurniture. Mă ridic și las lumea să discute. Peste câteva ore, târgul de va închide. Comercianții și producătorii din Basarabia își vor strânge marfa și vor face socotelile. Sperăm să mai revină!
Foto: Dumitru Bădița/InfoPrut