Uniunea Europeană este îngrijorată de conflictele nerezolvate din regiunea transnistreană, Nagorno-Karabah şi Georgia și este gata să participe în continuare la procesul de soluționare a acestora, spune şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.
Mogherini a vorbit la Belgrad despre această salbă de conflicte îngheţate fabricate în laboratorul geopolitic al Federaţiei Ruse, în cadrul reuniunii ministeriale a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), informează Agerpres.
”Uniunea Europeană este îngrijorată de progresele foarte lente în rezolvarea conflictului din Transnistria, de creșterea tensiunilor în Nagorno-Karabah (regiune cu populație majoritar armeană aflată pe teritoriu azer – n.r.) și de situația din Georgia (regiunile separatiste pro-ruse Osetia de Sud și Abhazia – n.r). Nimeni nu are de câștigat din tergiversarea soluționării acestor conflicte”, a afirmat şefa diplomaţiei europene.
Federica Mogherini a făcut apel la toate părțile implicate în rezolvarea acestor conflicte să facă toate eforturile necesare pentru a se ajunge la soluții politice pentru rezolvarea lor, pe baza respectării principiilor OSCE.
De asemenea, Mogherini a subliniat faptul că Uniunea Europeană își asumă obligația de a participa activ la procesul de reglementare a acestor conflicte.
Subiectul Nagorno-Karabah a fost abordat recent, într-un interviu, şi de diplomatul de la Chişinău Alexandru Codreanu.
Codreanu a afirmat că Republica Moldova recunoaşte Nagorno-Karabah ca teritoriu azer.
„Republica Moldova recunoaşte independenţa şi integritatea teritorială a Azerbaidjanului. Suntem conştienţi în mod clar că Nagorno-Karabah este teritoriu azer”, a precizat diplomatul.
Armenia și Azerbaidjanul, două foste republici sovietice din Caucazul de Sud, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 din cauza enclavei Nagorno-Karabah.
Parte a Azerbaidjanului în perioada sovietică, Nagorno-Karabah — o regiune separatistă cu o populație majoritar armeană — a reprezentat miza unui război soldat cu 30.000 de morți și sute de mii de refugiați în perioada 1988-1994.
Nagorno-Karabah este unul dintre cele mai cunoscute conflicte îngheţate din „colecţia” revizionistă a Moscovei, alături de regiunea transnistreană, fâşie teritorială a Republicii Moldova ocupată de o administraţie separatistă nerecunoscută internaţional.