Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) din cadrul Academiei Române, Dan Dungaciu, avertizează că Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză de la obținerea Independenței încoace.
„Republica Moldova nu a mai avut o perspectivă atât de sumbră. Acum tema principală este supraviețuirea Republicii Moldova ca stat. Țara poate fi comparată cu o mașină care se îndreaptă cu viteză spre un zid. Acum Republica Moldova este pusă în situația de a alege între rău și mai puțin rău. O altă variantă nu există”, a declarat prof. dr. Dan Dungaciu.
Analistul de la București s-a arătat sceptic cu privire la formarea unei coaliții parlamentare. Referindu-se la ședința specială de miercuri a parlamentului de la Chișinău, despre mega-devalizările din sistemul bancar, Dungaciu a apreciat că această reuniune a fost, cel mai probabil, un moment de clarificare. „Faptul că s-a discutat despre jaful secolului este legat de viitoarea coaliție parlamentară. Dar nu cred că există perspective”, a precizat acesta la postul de televiziune TVR Moldova.
La mijlocul lunii noiembrie, ministrul Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru, declara că Republica Moldova este în prag de dispariție ca stat. Pericol rus şi scăparea de sub control a corupţiei interne sunt cele două mari probleme care ameninţă cu extincţia asamblajul statal al Republicii Moldova, este de părere Şalaru.
„Pe plan extern, este vorba de dorinţa Rusiei de a-şi restabili imperiul de cândva, iar pe plan intern este vorba de corupţie. Statul se află în pericol de dispariţie. Nu avem guvern, a fost suspendată finanţarea externă, a fost destabilizată clasa politică, Ucraina se află în situaţie de criză datorită Rusiei, care i-a ocupat o parte din teritoriu. Moldova are o armată de ocupaţie pe teritoriul său care numără 2200 de militari ruși în Transnistria, precum şi o armată ilegală a regimului separatist transnistrean, iar ministerul lor de interne mai are un batalion cu destinaţie specială cu 800 de militari. De asemenea, avem depozit enorm cu armament rusesc în Transnistria, iar noi suntem legaţi de mâini şi de picioare din cauza statutului de neutralitate, care este ca o piatră de moară legată de picioarele unuia aruncat în apă. Nu avem acea umbrela care să ne apere de o agresiune din exterior”, a explicat ministrul Apărării.