Un nou contingent al Armatei Naţionale a Republicii Moldova va fi detaşat în Kosovo, în cadrul operaţiunii KFOR.
Ceremonia de detaşare s-a desfăşurat în acest weekend, la Ministerul Apărării, în prezenţa premierului interimar de la Chişinău, Gheorghe Brega, a ministrului Apărării, Anatol Şalaru, a ambasadorului Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata, şi a ataşaţilor militari acreditaţi.
În cadrul ceremoniei, Brega a declarat că participarea Republicii Moldova la operaţiuni de menţinere a păcii reprezintă o oportunitate deschisă pentru a contribui la securitatea internaţională, notînd că, în acest mod, Republica Moldova îşi materializează politica externă.
Şeful interimar al Executivului s-a arătat optimist în ceea ce priveşte politica externă a Republicii Moldova și a menţionat că „astfel de operaţiuni la care participă militarii noştri, demonstrează aspiraţiile statului nostru în promovarea păcii şi stabilităţii în lume”.
La rândul său, ambasadorul Italiei la Chişinău, Enrico Nunziata, a declarat că batalionul italian, implicat în misiunea din Kosovo, este mândru că poate să ofere în continuare propriul suport logistic prietenilor din Republica Moldova şi aşteaptă venirea noului contingent.
De asemenea, Enrico Nunziata a exprimat, în numele Guvernului italian, cea mai sinceră apreciere pentru excepţionala contribuţie oferită de militarii Republicii Moldova la menţinerea păcii în Kosovo.
„Această participare demonstrează rolul de primă importanţă pe care Moldova intenţionează să-l exercite pe plan internaţional în calitate de actor activ la operaţiunile de menţinere a păcii”, a spus ambasadorul Italiei la Chişinău.
Ministrul Apărării, Anatol Şalaru, a solicitat militarilor care pleacă în misiune să demonstreze partenerilor că au pregătirea necesară pentru îndeplinirea misiunilor de menţinere a păcii.
„Este datoria dumneavoastră să-i convingeţi că Republica Moldova joacă un rol important pe scena stabilităţii internaţionale şi că poate deveni un furnizor de securitate”, a declarat Anatol Şalaru.
Contingentul Armatei Naţionale, care a plecat ieri în Kosovo, este format din 41 de militari profesionişti, dintre care un ofiţer de stat major, şapte genişti şi un pluton de 33 de militari, care va executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare.
Misiunea contingentului KFOR-4, dislocat în baza militară italiană Camp Vilaggio din localitatea Pech, Kosovo, va dura şase luni.
Armata Republicii Moldova va putea participa la un spectru mai larg de misiuni şi operaţiuni internaţionale, se arată într-un proiect de lege votat astăzi în Parlamentul de la Chişinău.
Proiectul legislativ vizează condiţiile de participare la misiunile şi operaţiunile internaţionale desfăşurate în afara teritoriului Republicii Moldova, în conformitate cu prevederile Cartei ONU şi ale tratatelor internaţionale din care face parte Republica Moldova.
Proiectul de lege a fost susținut de către majoritatea deputaților prezenți, atât în prima lectură, cât și în a doua.
Scopul prezentei legi constă în stabilirea cadrului juridic pentru asigurarea îndeplinirii angajamentelor Republicii Moldova asumate în cadrul Cartei ONU, a tratatelor încheiate cu Uniunea Europeană, cu alte organizaţii internaţionale şi state străine care contribuie la operaţiuni de menţinerea păcii, securităţii şi stabilităţii internaţionale, la supremaţia legii, la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, dar și la dezvoltarea şi buna funcţionare a statelor.
“Actualmente, nu există un cadru normativ (la nivel de lege) care ar reglementa exhaustiv participarea Republicii Moldova la misiuni şi operaţii internaţionale. Singurul act normativ ce acoperă parţial domeniul în cauză este Legea nr.1156 din 26.06.2000 cu privire la participarea RM la operaţiile internaţionale de menţinere a păcii”, se arată în nota informativă ataşată proiectului de lege.
Proiectul aprobat astăzi abrogă Legea nr.1156 din 26 iulie 2000. Autorii proiectului legislativ argumentează necesitatea stabilirii acestui cadru juridic prin faptul că“numărul misiunilor şi operaţiilor internaţionale sub egida comunităţii internaţionale a crescut semnificativ, iar adiţional la misiunile clasice de menţinere a păcii sau în suportul păcii sporeşte şi numărul operaţiilor umanitare, de asistenţă, de gestionare a crizelor de natură diferită”.
Practic, prin acest proiect de lege personalul militar şi de specialişti ai Republicii Moldova va putea fi detaşat şi în misiuni şi operaţiuni umanitare, de asistenţă post-conflict sau de monitorizare, şi nu doar de menţinere a păcii.
Pe 13 decembrie 2012, Republica Moldova şi Uniunea Europeană au semnat un acord care stabileşte cadrul de participare la operaţiile UE de gestionare a crizelor. Acordul a deschis posibilitatea participării Republicii Moldova la toate tipurile de misiuni internaţionale de gestionare a crizelor desfăşurate sub egida UE.