Au fost făcute publice rezultatele a două sondaje de opinie: Barometrul de Opinie Publică și sondajul efectuat în trei etape de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova.
Sondajul IPP arată că pentru Chirtoacă ar vota 39%, iar pentru Dodon – 26% din totalul celor intervievați. Barometrul suplimentează eșantionul pentru Chișinău și vine și cu distribuția preferințelor ca procent al celor care au declarat că vor vota. Astfel Chirtoacă este creditat cu 54% (cu marja de eroare de +/- 4%, deci intervalul de încredere ar fi între 50-58%), ceea ce ar însemna că nu va fi un tur doi (un lucru puțin probabil în opinia mea).
Al doilea sondaj al Asociației ne arată că pentru Chirtoacă ar vota 38.6% din respondenți, iar pentru Dodon – 36.5%. Estimările mele nesociologice bazate pe rezultatele la alegerile anterioare și evaluările aparițiilor în presă ale candidaților se apropie mai mult de rezultatele celui de-al doilea sondaj. Care este deosebirea majoră între cele două sondaje? Este evident că unul dintre sondaje subestimează sau umflă votul pentru Igor Dodon: 36% (Asociația) și 26% (BOP); aceasta este o diferență de 10% din voturi, semnificativă și dincolo de orice marjă de eroare, așa că în mod sigur există o eroare; în privința lui Chirtoacă ambele sondaje indică rezultate similare, adică 38.6% și 39% din numărul intervievaților ar vota pentru primar.
În ceea ce privește Consiliul Municipal, BOP-ul dă următoarele estimări: PCRM – 43%, PL-23%, PLDM-17%, PDM-15% și ATENȚIE! – PPCD cu 11% (pe țară PPCD ar lua 15% potrivit acestui sondaj); de cealaltă parte sociologii și demografii dau următorul clasament: PCRM – 33.9%, PL – 22.1%, PLDM – 20.4%, PDM – 8%, PPCD-ul nici nu apare.
Observăm următorul lucru neobișnuit pentru politica moldavă: potrivit BOP pentru consilierii municipali ai PCRM ar vota – 43%, iar pentru candidatul comunist Dodon – doar 26%! Differența între scorul partidului și scorul lui Dodon ar fi de 17%, ceea ce este implauzibil în cazul PCRM, de obicei acest partid ia mai puține voturi decât candidații, dar în majoritatea cazurilor diferența între candidat și partid nu este mare, în orice caz este o diferență mai mică decât în cazul lui Chirtoacă și a Partidului Liberal.
Sursa: ÎMPREUNĂ
Sursa imagine: Mediafax.ro