Vicedirectorul Institutului rus de Cercetări Strategice (IRCS), Vasili Kaşirin, este de părere că declaraţia OSCE adoptată la Belgrad are rol pur decorativ, iar Rusia și regiunea transnistreană nu ar trebui să o ia în serios și nici să răspundă în vreun fel pe marginea ei.
Expertul rus susține că în contextul în care Germania preia conducerea OSCE de la Serbia, un raport privind realizările în reglementarea transnistreană, anunțată anterior ca una dintre priorităţile de pe agenda de activitate a Serbiei, trebuia prezentat. Kașirin explică absența raportului prin faptul că nu a fost înregistrat niciun progres în soluționarea diferendului transnistrean. „Declaraţia nu aduce nimic nou şi ar fi foarte înţelept din partea Moscovei şi Tiraspolului să nu reacţioneze în nici un fel la acest document. După cum se ştie, la nivelul formal-juridic, pe cale diplomatică, Rusia recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova, însă, în acelaşi timp, noi ştim poziţia preşedintelui Rusiei, care spune că transnistrenii trebuie singuri să decidă asupra destinului republicii lor”, a punctat emisarul Moscovei, citat de Novostipmr.
Consiliul Ministerial al OSCE a adoptat o declaraţie cu privire la negocierile de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5+2, în care este reiterată necesitatea unei soluţionări paşnice a conflictului transnistrean care ar avea la bază integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova şi un statut special al Transnistriei.
În Declarație se subliniază necesitatea de a avansa activitatea Conferinței permanente pe problemele politice în cadrul negocierile pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2. În context, se solicită ca părțile să se angajeze în proces fără întrerupere și cu Reprezentanți politici cu puteri depline.
De asemenea, Declarația îndeamnă părțile ca în procesul de negocieri să intensifice eforturile privind promovarea măsurilor de consolidare a încrederii și securități, iar mediatorii și observatorii să dubleze eforturile pentru a obține progres în identificarea unei soluții plenare a conflictului transnistrean.
Statele participante ale OSCE au reconfirmat importanța consolidării încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi au salutat exemplele pozitive de pe parcursul anului curent, precum întâlnirile la nivel de lideri.