Asistența financiară în valoare de 746 de milioane de euro pe care ar trebui să o primească Republica Moldova din partea UE, în perioada 2014-2020, ar putea fi revăzută, dacă autoritățile politice de la Chișinău nu vor respecta angajamentele din Acordul de Asociere. Avertismentul a fost lansat de reprezentanţii Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă şi Victoria Bucătaru, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, unde au prezentat elementele noii Politici Europene de Vecinătate.
„Pentru a maximaliza asistența financiară, țara noastră trebuie să combată corupția și să asigure independența justiției. Dacă nu va obține rezultate vizibile în acest sens, cei 760 de milioane nu vor ajunge aici. UE a suspendat deja asistența financiară pentru acest an”, a declarat Victor Chirilă.
UE a operat recent schimbări majore la nivelul Politicii de Vecinătate, cerând statelor care doresc o apropiere mai mare de blocul comunitar să probeze mai multă responsabilitate. Totodată, Bruxellesul este decis să acorde mai multă importanță autorităților locale și celor regionale, pentru a nu mai permite autorităților centrale să gestioneze în mod exclusiv relația cu UE.