Separatiştii de la Tiraspol cer menţinerea trupelor ruse în regiunea transnistreană, invocând faptul că conflictul îngheţat nu a fost încă soluţionat, potrivit agenţiei TASS.
„Propunerile de retragere a trupelor reprezintă o abordare contraproductivă”, a declarat Vitali Ignatiev, așa-zisul „ministru de Externe” al regimului separatist transnistrean.
Ignatiev a adăugat, conform sursei citate: „Conflictul nu s-a încheiat, rămân probleme majore, inclusiv în materie de securitate. Transnistria s-a pronunţat mereu în favoarea menţinerii contingentului pentru pace până la soluţionarea definitivă a conflictului”.
Recent, în cadrul celei de-a 22-a reuniuni a Consiliului Ministerial al OSCE, eveniment desfăşurat la Belgrad, ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a reiterat necesitatea de a axa discuțiile în formatul 5+2 pe aspectele politice ale reglementării conflictului transnistrean, care ar permite soluționarea problemelor cu care se confruntă școlile cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană și fermierii din raionul Dubăsari. De asemenea, a fost reiterată necesitatea retragerii complete a forțelor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaționale, precum transformarea operațiunii actuale de menținere a păcii într-o misiune multinațională civilă cu mandat internațional.
Tot în cadrul reuniunii de la Belgrad, şi Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene, a exprimat o poziţie pe seama conflictului transnistrean.
Uniunea Europeană este îngrijorată de conflictele nerezolvate din regiunea transnistreană, Nagorno-Karabah şi Georgia și este gata să participe în continuare la procesul de soluționare a acestora, spune şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.
Mogherini a vorbit la Belgrad despre această salbă de conflicte îngheţate fabricate în laboratorul geopolitic al Federaţiei Ruse.
”Uniunea Europeană este îngrijorată de progresele foarte lente în rezolvarea conflictului din Transnistria, de creșterea tensiunilor în Nagorno-Karabah (regiune cu populație majoritar armeană aflată pe teritoriu azer – n.r.) și de situația din Georgia (regiunile separatiste pro-ruse Osetia de Sud și Abhazia – n.r). Nimeni nu are de câștigat din tergiversarea soluționării acestor conflicte”, a afirmat şefa diplomaţiei europene.
Federica Mogherini a făcut apel la toate părțile implicate în rezolvarea acestor conflicte să facă toate eforturile necesare pentru a se ajunge la soluții politice pentru rezolvarea lor, pe baza respectării principiilor OSCE.
De asemenea, Mogherini a subliniat faptul că Uniunea Europeană își asumă obligația de a participa activ la procesul de reglementare a acestor conflicte.