În ultimul an, cetăţenii Republicii Moldova au oferit mită în valoare totală de 857 de milioane de lei, se arată în datele unui sondaj realizat la comanda Transparency International Moldova.
Anumite date din sondaj au fost făcute publice astăzi de către Lilia Carasciuc, directorul Transparency International Moldova, în cadrul celei de-a XI-a ediții a Conferinței Naționale Anticorupție.
Suma oferită ca mită reprezintă o estimare axată pe gospodăriile casnice. Mai precis, este vorba de corupția uzuală, nu de cea la nivel înalt, susţine Carasciuc.
Comparativ cu anul trecut, volumul mitei a scăzut cu 5%.
„În principiu, parcă ar trebui să ne bucurăm, dar în ultimul an lumea a devenit mai săracă. Indicatorii s-au înrăutățit în 2015 față de 2014”, a explicat directorul Transparency International Moldova.
Manevrarea oligarhică a organelor de drept şi lipsa reformelor în sistemul juridic sunt principalele cauze de extindere a corupţiei identificate în sondaj, în care se mai arată că 24,4% din intervievați s-au confruntat în ultimele doisprezece luni cu cazuri de corupție. 91% dintre aceştia nu s-au adresat organelor de drept, susținând că acest lucru le-ar fi creat și mai multe probleme.
Tot din sondaj reiese că, într-un top al celor mai corupţi funcţionari, judecătorii se plasează pe primul loc.
Legat de aspectul corupţiei endemice în rândul judecătorilor, Cristi Danileţ, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) din România, relata recent, într-un interviu pentru un ziar din Republica Moldova, o discuţie: „Eram în Republica Moldova când a venit la mine o doamnă avocat şi mi-a spus aşa: sunt foarte fericită. Am întrebat-o de ce. Fiindcă este pentru prima dată când un judecător a dat o soluţie bună într-un dosar de-al său fără a da şpagă. Aşa mi-a spus o avocată de la Chişinău, anul trecut. Am înţeles că femeia aceea până atunci a dat şpagă. Ea şi-a făcut un lanţ. Ea ştie care sunt preţurile, care sunt oamenii corupţi. Practic, era deja dependentă. A intrat într-un lanţ din care e greu să cred că poate ieşi, ca să nu supere pe ceilalţi”.