Drepturile omului în Republica Moldova au ajuns „bătaia de joc a guvernanților”, susține Amnesty International Moldova.
Organizaţia non-guvernamentală a adresat o scrisoare Ministerului Justiţiei şi Departamentului Instituțiilor Penitenciare, prin care solicită informații privind condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13 și modul în care deținuților li se asigură drepturile vizate în art. 3 și art.6 CEDO.
„Amnesty International Moldova își exprimă îngrijorarea cu privire la informația despre tratamentul inuman și degradant din cadrul detenției preventive, care poate afecta deținuții Penitenciarului nr.13 din mun. Chișinău, informație menționată și în Rapoartele Comitetului de Prevenire a Torturii, informații cunoscute publicului larg și foarte des menționate în ultimele hotărâri CEDO, vizând art. 3 (interzicerea torturii). În pofida atmosferei politice tensionate în jurul unor dosare recente, reiterăm necesitatea respectării obligațiilor internaționale asumate de către Republica Moldova, derivate din calitatea sa de membră a Consiliului Europei, parte a Curții Europene a Drepturilor Omului. Republica Moldova este obligată să asigure faptul, că nicio persoană nu este supusă torturii, tratamentelor inumane sau degradante în cadrul detenției sau în orice altă situație. Atât în cazul lui Grigore Petrenco și al activiștilor săi, cât și în cazul lui Vladimir Filat, învinuirile trebuie să fie instrumentate în cadrul unui proces public echitabil, de către o instanță de judecată independentă, într-un termen prompt”, se arată în scrisoarea Amnesty Internațional Moldova.
Zilele trecute, trei angajaţi – şeful serviciului securitate, împreună cu doi ofiţeri ai serviciului regim şi supraveghere – ai Penitenciarului nr.13 au fost condamnaţi pentru tortură şi tratament inuman.
Procuratura din Chişinău a demonstrat vinovăţia angajaţilor penitenciarului, după ce, în urmă cu un an, Judecătoria Militară Chişinău i-a achitat de capetele de acuzare.
Angajaţii Penitenciarului nr.13 au torturat doi deţinuţi, aplicându-le multiple lovituri cu pumnii, picioarele şi bastonul de cauciuc pentru pretinse acte de nesupunere.
Despre maltratările la care au fost supuşi deţinuţii, procurorii au aflat din plângerea depusă de una dintre victime.
„Solicităm să ne informați despre condițiile de detenție ale deținutului Grigore Petrenco și activiștilor săi, precum și despre condițiile de detenție ale deținutului Vlad Filat. De asemenea solicităm să ne informați dacă au fost sau nu efectuate investigații eficiente cu privire la plângerile acestora privind pretinsele relele tratamente, iar în cazul în care sănătatea acestora ar fi fost prejudiciată – dacă li s-a asigurat asistența medicală calificată. Totodată, solicităm să fie promovată instituirea cât de urgentă a Mecanismului Național de prevenire a Torturii, care ar constitui un instrument eficient de monitorizare și documentare a condițiilor de detenție din penitenciarele și izolatoarele din R. Moldova”, se mai arată în scrisoarea organizaţiei.
Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat, a anunțat în această săptămână că a expediat către CEDO o plângere din partea fostului premier prin care condamnă Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor liberal-democratului de către Procuratura Generală și Administrația Penitenciarului nr. 13.
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, reținut pe 15 octombrie pentru corupție, a intrat în urmă cu circa 11 zile în greva foamei. Avocatul lui Filat a mai precizat luni că ex-premierul nu renunță la această formă de protest.
Anterior, Igor Popa menționa că Vlad Filat este foarte demoralizat și intenționează chiar să-și scrie testamentul.