Un comunicat de presă difuzat recent de DNA aruncă un fascicul de lumină asupra activităților subterane din cadrul Vămii Albița, cel mai important punct de trecere a frontierei dintre România și Republica Moldova. Procurorii au trimis în judecată doi controlori vamali care au măsluit documente privitoare la comerțul cu usturoi chinezesc. Mai exact, au întocmit acte din care să rezulte că usturoiul ar fi trecut din România în Republica Moldova, situație care i-a scutit pe comercianți de plata taxelor vamale către bugetul UE. Or, usturoiul nu a trecut frontiera, iar bugetul comunitar a fost păgubit cu 4.028.168 lei!
Ce s-a întâmplat în realitate. Firma X, importator de usturoi chinezesc, era obligată la plata unor taxe către bugetul comunitar, potrivit Tarifului vamal comun de import al Uniunii Europene. Ca să nu plătească aceste taxe pe cantitatea de usturoi adus din China în România, importatorul român s-a pus bine cu doi lucrători vamali din cadrul Vămii Albița, iar aceștia au întocmit acte fictive din care să rezulte că usturoiul a fost scos din România și comercializat în Republica Moldova. Astfel, doar tranzitând teritoriul românesc, usturoiul nu mai trebuia taxat. Faptele au fost săvârșite cu ani în urmă, imediat după aderarea României la UE. Comunicatul DNA e clar:
În perioada 24 aprilie — 05 noiembrie 2007, inculpații Tarcea Petru și Haida Florin Eugen, în calitate de controlori vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, jud. Vaslui, au confirmat, în mod nereal, atât electronic, în sistemul NCTS (New Computerised Tranzit System), cât și scriptic prin aplicarea ștampilei de serviciu și a semnăturii pe documentul MRN, realizarea unui număr total de 224 operațiuni de tranzit, având ca obiect mărfuri de proveniență extracomunitară (usturoi), prezentând astfel în sistemul informatic faptul nereal al părăsirii spațiului vamal comun de către respectivele mărfuri (care, în realitate, au rămas pe teritoriul comunitar), cu consecința directă a exonerării de plata taxelor vamale datorate pentru importul în Uniune al acestor mărfuri.”
O fi mirosit a usturoi în Vama Albița, în anul 2007, dar cu siguranță a usturoi de-al nostru, din grădinile de pe ambele maluri ale Prutului, și nu a usturoi importat din fermele chinezești. Usturoiul de import nu a trecut Prutul decât în acte măsluite, în realitate a fost distribuit în rețelele comerciale din orașele românești, în dauna bugetului comunitar. După câțiva ani de la săvârșirea faptelor, procurorii au reușit să finalizeze cercetările și să înainteze dosarul Tribunalului Vaslui, dispunând totodată măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ale unuia dintre inculpați.