În cazul unirii dintre Republica Moldova şi România, politicieni “exotici” precum Igor Dodon, liderul PSRM, unul dintre pionii Kremlinului la Chişinău, ar deveni subit “neglijabili”, cum “era PRM-ul la un moment dat cu 4-5%”. Declaraţia îi aparţine lui Petrişor Peiu, coordonatorul Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre.
Petrişor Peiu a comentat în emisiunea “Orizont European” de la TVR Moldova situaţia politică de la Chişinău şi gestul provocator al socialistului Vlad Bătrâncea de a rupe în Parlamentul Republicii Moldova harta României Mari.
“Tot timpul în Republica Moldova tema identitară va rămâne un subiect important. Ea este o temă și pentru așa-zișii pro-ruși, pro-moldoveniști, pentru că este foarte important pentru politicienii de acolo să aibă propria lor jucărie. Pentru ei este foarte greu de imaginat ziua în care vor fi unii din cei 300 sau 400 dintr-un parlament mare. Importanța lor ar fi aproape redusă, ar fi aproape de cote foarte mici, pentru că numai cei care au veleități și acțiuni cu adevărat europene se vor lipi la partidele mari europene, la un partid social-democrat, la partidul liberal, din România mă refer, și atunci ei vor fi în consonanță cu Europa, sigur că atunci ei vor importanți. Importanți la nivel național, importanți acolo. Pe când din aceștia exotici, gen Dodon, într-o astfel de țară reunită, ar fi o calitate neglijabilă. Ar fi cum era PRM-ul la un moment dat cu 4-5 %”, a explicat Petrişor Peiu.
După gestul socialistului Bătrâncea, mai mulți tineri care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România au protestat joi, 10 decembrie, la orele prânzului, în fața Parlamentului de la Chişinău și apoi în fața sediului PSRM.
La sediul socialiștilor, unioniștii au fost întâmpinați de Ion Ceban, consilierul PSRM din CMC. Tinerii i-au invitat pe socialiști la o dezbatere televizată, iar Ceban a declarat că acceptă dezbaterea, cu condiția ca aceasta să aibă loc la Iași. Reprezentanții PSRM s-au plâns că acțiunile unioniștilor ar fi îndreptate spre lichidarea statalității Republicii Moldova, în vreme ce membrii Blocului Unității Naționale, ai Tinerilor Moldovei și simpatizanții mișcării unioniste au reiterat că acțiunile pentru Unire sunt legale și că opțiunea pentru reîntregirea națională se înscrie în libertatea de exprimare.
„Acest individ (n.r. Vlad Bătrâncea) ne-a amenințat azi că <<vom lua în cap>> și ne-a rupt la propriu adevărata istorie, la o zi după ce sondajele au arătat că suntem cel puțin un sfert din populația Rep. Moldova. Singurele metode care ne vin în minte pentru a extermina atât de mulți oameni au fost folosite de Stalin, Hitler. Vă amințiți? Lagăre de concentrare, foamete, deportări, Siberii… Nu-i putem lăsa să ne reîntoarcă în URSS!”, au reacționat Tinerii Moldovei.
Rusofilul Igor Dodon, preşedintele PSRM, a precizat în cadrul unui briefing că Ministerul Educaţiei promovează deschis unionismul în procesul educaţional din Republica Moldova şi că orice campanie de acest fel în timpurile noastre este echivalentă cu tentativa de a distruge statul Republica Moldova.
Harta României Mari pe care a sfâşiat-o parlamentarul socialist Bătrâncea în plenul Parlamentului a fost distribuită, cu ocazia Zilei Naţionale a României, în circa 450 de licee din Republica Moldova. Gestul simbolic a aparţinut voluntarilor Platformei Unioniste Acțiunea 2012, care au transmis prin Direcția de învățământ pachete cu câte o hartă a României interbelice, un steag tricolor și panglică tricoloră.