Ministerul Finanţelor are o datorie de 551 de milioane de lei faţă de Ministerul Sănătăţii, iar dacă banii nu vor fi transferaţi la timp, sistemul de sănătate s-ar putea confrunta în 2016 cu o criză fără precedent.
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a vorbit despre această situaţie într-o conferinţă de presă.
„Ministerul Finanțelor nu și-a onorat angajamentele față de CNAM. Estre strict necesar să fie găsite soluții, dar nici până astăzi nu am primit un răspuns pozitiv de la ei. Ba mai mult, Ministerul Finanțelor susține că bani la CNAM nu vor fi transferați. Suntem conștienți că și Ministerul Finanțelor întâmpină greutăți, dar nesoluționarea în termen de 30 de zile a datoriilor riscă să genereze o criză care ar putea fi greu de depășit. Noi rugăm să transfere imediat și integral toată suma”, a declarat viceministrul Sănătății, Valentina Rotaru, potrivit presei de la Chişinău.
Banii urmează să fie transferați de la Ministerul Finanțelor la CNAM, iar apoi vor transferați în conturile spitalelor.
Totuşi, chiar dacă admit că se află într-o situație de criză, oficialii de la Ministerul Sănătății se contrazic, spunând că spitalele sunt asigurate cu toate medicamentele și consumabilile necesare.
„Chiar și în aceste împreujurări vreau să vă asigur că în spitalele noastre situația este sub control, una bună, zilnic fiecare instituție este monitorizată și verificată. Situație de criză nu avem”, a subliniat Valentina Rotaru.
Potrivit informaţiilor furnizate de CNAM, spitalele din Republica Moldova au o datorie totală de peste 470 de milioane de lei.