A fost demarat procesul de elaborare a Strategiei Naţionale de Apărare (SNA) a Republicii Moldova.
Şedinţa a fost prezidată de ministrul în exerciţiu al Apărării, Anatol Şalaru.
Evenimentul s-a desfăşurat la ministerul Apărării cu participarea reprezentanţilor Consiliului Suprem de Securitate, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Afacerilor Interne, Economiei, Finanţelor, Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, Mediului, Educaţiei, Culturii, Sănătăţii, Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Tineretului şi Sportului, Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Centrului de informare şi documentare NATO şi Biroului pentru Reintegrare.
Anatol Şalaru a menţionat eforturile ministerului Apărării cu privire la reforma strategică a sistemului apărării naţionale, inclusiv iniţierea procesul de elaborare a Strategiei Naţionale de Apărare, care se înscriu în prevederile pachetului de asistenţă a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare a Republicii Moldova şi aspiraţiilor Republicii Moldova privind integrarea în arhitectura politică, economică şi de securitate europeană, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.
„Dezvoltarea sistemului de apărare naţională necesită o abordare interinstituţională, reieşind din caracterul multidimensional şi interdependent al acestuia. Dumneavoastră, cei care veţi fi implicaţi în procesul de elaborare a Strategiei Naţionale de Apărare, vă revine rolul de a confirma cele menţionate prin elaborarea unui produs de calitate, lucru pe care sunt convins că îl veţi reuşi”, a spus ministrul Apărării.
Andrei Onofrei, reprezentantul Consiliului Suprem de Securitate, a declarat că necesitatea Strategiei Naţionale de Apărare a fost scoasă în evidenţă în procesul elaborării Strategiei Securităţii Naţionale (SSN), inclusiv de către experţii internaţionali.
„Luînd în calcul caracterul inovator al acestui document, precum şi relevanţa lui pentru sectorul de referinţă, considerăm esenţial ca SNA să fie elaborată de către un grup de lucru alcătuit din experţi ai domeniului securităţii şi apărării naţionale, reprezentanţi ai societăţii civile şi mediului academic, care vor asigura coerenţa necesară a SNA cu proiectul SSN şi strategiile sectoriale ale instituţiilor”, a declarat Onofrei.
Reprezentantul Consiliului Suprem de Securitate a mai specificat că reieşind din considerentul că SNA este un document care va fi elaborat în premieră, este imperios ca în acest proces să fie folosită expertiza externă, cum ar fi cea a Alianţei Nord-Atlantice, dar şi a consilierilor UE de nivel înalt care vor activa pe lîngă instituţii în 2016.
Şeful Direcţiei generale cooperare multilaterală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii, a apreciat contribuţia Ministerului Apărării la realizarea reformelor în domeniul securităţii şi apărării, cu accent pe implementarea acţiunilor din cadrul Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare.
Pentru elaborarea SNA va fi constituit un grup de lucru interdepartamental format din reprezentanţi ai structurilor responsabile de sectorul de securitate şi apărare.