Regiunea transnistreană este exponenta unui plan de „re-imperializare” a Federaţiei Ruse în şapte etape. Opinia îi aparţine Agniei Grigas, un expert în energie şi risc politic specializat pe Rusia, Europa de Est şi regiunea post-sovietică.
Agnia Grigas a fost intervievată de reputatul specialist în ştiinţe politice Alexander J. Motyl, pentru blogul revistei World Affairs, pornind de la viitoarea carte a expertei – „Dincolo de Crimeea: Noul Imperiu Rus”, care porneşte de la scenariul că Vladimir Putin duce o politică expansionistă de „reunire” a rusofililor şi „compatrioţilor” din statele non-ruse.
„Cum funcţionează acest proces?”, întreabă Alexander J. Motyl.
Agnia Grigas spune că imediat după colapsul Uniunii Sovietice, dar mai ales după anul 2000, Rusia a adoptat circa 20 de legi şi politici de stat pentru „angajamentul şi protecţia compatrioţilor”.
Grigas mai zice că lucrarea sa urmăreşte felul în care Rusia îşi foloseşte compatrioţii din alte state în acest proces de „re-imperializare”.
Agnia Grigas precizează „traiectoria” acestor şapte etape: „1) Soft power-ul rusesc, 2) eforturile umanitare, 3) politicile axate pe compatrioţi, 4) distribuirea paşapoartelor ruseşti compatrioţilor de peste hotare. În timp ce (5) războiul informaţional se intensifică (…) (6) Moscova face apeluri pentru protecţia lor. Ultima etapă poate implica stocarea separatismului pe teritoriile unde compatrioţii au reşedinţa ori prin anexarea de facto sau de jure a teritoriilor (…)”.