Germania nu consideră Republica Moldova un „dosar pierdut”. Declaraţia îi aparţine ambasadorului Republicii Moldova la Berlin, Oleg Serebrian.
Diplomatul a acordat un interviu jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei.
„La Berlin se urmărește cu atenție criza politică de la Chișinău, care durează de ceve vreme. Germania își dorește enorm ca și noi, și Georgia, și Ucraina să ieșim din zona de penumbră și de risc. Deși R. Moldova a fost privită ca un proiect de succes, pentru moment e vorba de o mică deziluzie. Spun asta în urma discuțiilor pe care le-am avut cu jurnaliștii și oficialii germani, care au recunoscut că deziluzia este legată și de noi, și de Ucraina. Dar deziluzia nu înseamnă încă disperare. R. Moldova nu este considerată încă un dosar pierdut, cum poate credem noi”, susţine Oleg Serebrian.
Întrebat ce acţiuni ar trebui întreprinse de clasa politică de la Chişinău pentru ca Uniunea Europeană să trimită la „casat” dosarul Republicii Moldova, Serebrian a oferit următorul răspuns: „Mai întâi de toate, o guvernare stabilă, care să nu se schimbe la fiecare trei luni. Noi într-un an am avut cinci premieri, cu tot cu interimarii. Bine, și într-un stat european se atestă astfel de fenomene, cum ar fi criză politică, schimbare de guverne. În Italia anilor 60 era la fel, se schimba des puterea, dar exista stabilitate economică și socială. La noi, criza politică se suprapune cu o criză socială și economică profundă și atunci ecuația este mult mai complicată. De altfel, nu doar criza politică preocupă atunci când vorbim de dosarul RM. La 1 decembrie a avut loc o conferință la Asociația Germană pentru politică externă, la care au fost prezenți și mulți diplomați, și ceea ce ridică multe semne de întrebare este scăderea nivelului educației și al protecției sociale, al sănătății, îmbătrânirea populației, țara noastră fiind țara cu populația cea mai bătrână. Și asta dincolo de corupție, care o scoatem înainte de toate în evidență”.