Locuitorii din regiunea separatistă transnistreană trebuie să decidă singuri ce îşi doresc, altfel ar putea ajunge în situaţia în care îşi vor semna singuri “sinuciderea”, consideră jurnalistul rus Vladimir Soloviov.
De asemenea, Soloviov consideră că locuitorii fâşiei separatiste a Republicii Moldova nu depun niciun efort pentru a îşi ridica nivelul de trai, preferând să stea doar la mila Rusiei.
Nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni tăierile drastice la capitolul finanţărilor din partea Moscovei aplicate administraţiei de la Tiraspol.
În acest an, Rusia a pompat în bugetul regiunii transnistrene de trei ori mai puţine fonduri decât în 2013.
Datele prezentate de așa-zisul ”guvern” al regiunii transnistrene arată că susținerea financiară din partea Rusiei a scăzut dramatic. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2014, Rusia a acordat regiunii aproape 40 de milioane de lei. În primele nouă luni ale lui 2013, suma a fost de 45 de milioane, de zece ori mai mult decât anul acesta.
În acelaşi timp, în primele nouă luni ale anului 2015, cheltuielile planificate din bugetul regiunii au fost acoperite doar în proporție de 59% şi au ajuns la aproape 2,7 miliarde de lei.
Pe de altă parte, cheltuielile pentru apărare au fost finanțate în proporţie de 71%, constituind peste 440 de milioane de lei. Pentru sănătate și politici sociale au fost alocate 58%, respectiv 45% din cheltuielile planificate, sumele fiind de 462 și 472 de milioane de lei.
De asemenea, cu 27% au scăzut veniturile la bugetul regiunii transnistrene în primele nouă luni ale acestui an față de 2014.
Așa-numitul ”guvern” de la Tiraspol explică aceste aspecte deficitare prin criza politică și economică din regiune.
Reprezentanţi ai societăţii civile din stânga Nistrului şi activiști apropiați de partidul de opoziție Obnovlenie, cel care a obținut cele mai multe locuri în Sovietul Suprem de la Tiraspol, au cerut recent noilor deputați din regiunea transnistreană ca aceștia să înceapă punerea sub acuzare a liderului separatist Evgheni Şevciuk şi îndepărtarea lui din funcţia pe care o deţine.
Aceștia își argumentează solicitarea prin faptul că, după alegerile „legislative” de la sfârşitul lunii noiembrie, reprezentanții puterii au început să facă presiuni asupra noilor deputați pentru ca aceștia să treacă de partea echipei lui Șevciuk.
Şevciuk a suferit o înfrângere usturătoare în scrutinul pentru Sovietul Suprem. Deputaţii afiliaţi liderului de la Tiraspol au fost zdrobiţi de candidaţii opoziţiei, 31 din cele 43 de mandate fiind câştigate de aceştia.
Se vorbeşte de multă vreme despre căderea în dizgraţie a lui Evgheni Şevciuk faţă de autorităţile paternaliste de la Kremlin şi despre faptul că începând de anul trecut zilele şefului administraţiei separatiste sunt numărate „la bob”.
Analiștii ruși susțin că rezultatul de duminică demonstrează negru pe alb eșecul total al lui Evgheni Şevciuk şi dau ca sigură înfrângerea lui la viitoarele aşa-zise „alegeri prezidenţiale” din regiunea transnistreană.
De cealaltă parte, analiştii ucraineni consideră că rezultatul acestor alegeri demonstrează că regiunea transnistreană nu va mai reuşi să supravieţuiască mult timp ca entitate separatistă şi că va reveni în componenţa Republicii Moldova.
Specialiştii ucraineni dau şi numele viitorului lider de la Tiraspol care va lua decizia reintegrării fâşiei teritoriale secesioniste: comunistul Oleg Horjan.