Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat pentru funcția de premier pe omul de afaceri Ion Sturza.
„Am semnat decretul de a-l desemna pe Ion Sturza la funcţia de prim-ministru. A reieşit din faptul că dumnealui a ocupat această funcţie, are experienţă, este o persoană cunoscută, are viziuni care sunt aproape de viziunile noastre referitor la parcursul european al ţării, cunoaşte bine problemele legate de economia ţării, starea financiară, starea generală din societate şi sper că va reuşi să rezolve problemele cu care se confruntă ţara”, a explicat şeful statului.
Fostul prim-ministru a declarat că este pregătit să-și asume răspunderea de șef al Executivului și că urmează să inițieze consultări cu partidele parlamentare, pentru a obține o majoritate politică.
„Eu vreau să-i mulțumesc domnului președinte pentru încredere, vreau să fiu alături de poporul meu, în acest moment dificil. Voi încerca să lansez consultări cu partidele, în încercarea de a avea o majoritate cu care ar fi votat un guvern neafiliat politic”, a declarat Sturza.
Ion Sturza a venit și cu o condiție – ca membrii noului cabinet de miniștri să semneze un cod de integritate.
În același timp, candidatul desemnat de Nicolae Timofti a precizat că prioritatea noului guvern va fi restabilirea relațiilor Republicii Moldova cu partenerii externi. „Trebuie să încercăm să trecem cu bine iarna din punct de vedere energetic. Avem o relație destul de complicată cu partenerii externi, trebuie să le restabilim”, a spus Sturza.
Imediat după anunțul președintelui Timofti, liderul PDM Marian Lupu și-a exprimat opinia în legătură cu desemnarea candidatului Ion Sturza pentru fotoliul de premier. Acesta a declarat că nu va susține candidatura, dar s-a arătat optimist că până la finalul lunii ianuarie va fi votat un guvern pro-european.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere vot de încredere Parlamentului în termen de cel mult 15 zile de la desemnare.
Pentru învestirea noului Guvern sunt necesare voturile a cel puţin 51 de deputaţi. Dacă Parlamentul acordă votul de încredere, şeful statului, Nicolae Timofti, numeşte noul Executiv. Ulterior, în cel mult trei zile, membrii guvernului vor depune jurământul de credinţă în faţa preşedintelui.
În cazul în care premierul desemnat şi echipa de miniștri propuși nu obţin votul majorităţii deputaților, atunci, conform legislaţiei, şeful statului mai are o singură posibilitate de a desemna un alt candidat.
Potrivit Curții Constituționale, noul guvern trebuie învestit cel târziu până în data de 29 ianuarie 2016.