De la 1 ianurie 2016, partidele politice din Republica Moldova vor primi subvenţii de la bugetul statului.
În acest sens, Comisia Electorală Centrală (CEC) a întocmit un regulament având la bază legea finanţării formaţiunilor politice, votată primăvara trecută în Legislativul de la Chişinău.
Un “punct fierbinte” al regulamentului are ca obiect donaţiile pe care le fac persoanele fizice şi juridice partidelor cu care simpatizează. La capitolul persoane fizice, banii donați nu pot depăși 200 de salarii medii pe economie, în timp ce pentru cea de-a doua categorie numărul se ridică la 400 de salarii medii pe economie.
Presa de la Chişinău scrie că tranzacţiile care vor depăși 75.000 lei vor fi verificate riguros de responsabilii de la CEC în vederea depistării sursei de proveniență a sumelor.
În privinţa subvenţiilor pentru partidele politice, noul regulament prevede că acestea urmează să fie transferate în fiecare lună pentru formațiunile care au participat la alegerile locale sau parlamentare, însă raportat la numărul de voturi pe care partidele l-au acumulat.
Statul va subvenţiona partidele cu 0.02% din buget.
O schimbare important de paradigmă fiscală prevăzută în regulament este următoarea: de acum încolo, partidele politice vor trebui să prezinte rapoarte financiare către Comisia Electorală Centrală atât anual, cât şi trimestrial, şi nu doar pe perioada campaniilor electorale.
Însă CEC nu este singura instituţie care va monitoriza financiar partidele. La rândul ei, şi Curtea de Conturi va analiza riguros rapoartele financiare.
De asemenea, cotizațiile venite din partea a cel puțin jumătate din numărul de membri declarați ai unui partid politic vor fi și acestea raportate la CEC.
Potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, prezenta prevedere va intra în vigoare abia peste 2 ani, la 1 ianuarie 2018.