Expertul în domeniul energiei și transporturilor, Ana Otilia Nuțu, consideră că Transgaz, compania românească de transport al gazelor, ar putea investi în construirea gazoductului Ungheni – Chișinău, după ce a decis recent deschiderea unui birou în capitala Republicii Moldova.
Într-un comentariu redactat pentru Infoprut, expertul precizează că Transgaz ”a trimis acum câteva luni o scrisoare de intenție că ar fi interesată să participe cu capital la Vestmoldtransgaz, compania care administrează partea moldovenească din Iași-Ungheni și ar administra și conducta Ungheni-Chișinău. Deocamdată, nimeni n-a luat nicio decizie. Există prevăzută finanțarea de 10 mil. euro de la UE, dar e blocată pentru că e în budgetary support, care e suspendat de UE. Restul de 80 mil. ar fi acoperite printr-un credit BERD BEI.”
Analistul ExpertForum susține că ”ar fi bine ca Transgaz să contribuie cu capital la Vestmoldtransgaz din două motive: 1. s-ar reduce nevoia de credit (deși și investiția trebuie plătită, dar s-ar reduce astfel garanția guvernamentală pentru credit) și 2. ar fi important să mai intre un jucător sprijinit de UE într-un sector controlat de băieți deștepți și Gazprom.”
Vestmoldtransgaz este compania care deține licența pentru serviciul de transport al gazelor naturale prin gazoductul Iaşi-Ungheni, în sectorul moldovenesc. Licența a fost obținută anul acesta, pe 6 ianuarie, și este valabilă 25 de ani.
Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE ) a Republicii Moldova, compania ”are sarcina de a asigura întreținerea segmentului gazoductului Iași – Ungheni de pe teritoriul Republicii Moldova și a stației de măsurare a gazelor, precum și de a efectua la necesitate reparația capitală a acestor active”.
Construcția gazoductului Iași – Ungheni, cu o lungime de 44 kilometri, a fost finalizată în august 2014 și a costat 26 mil. euro. Un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, până la Chişinău, va fi construit în următorii ani. Conducta are o capacitate anuală de transport de 1,5-2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, suficient pentru a acoperi necesarul de consum al Republicii Moldova, de aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi pe an.