În seara de Revelion, românii din ţinutul Herţa se adună în jurul mesei de sărbătoare, lângă bradul împodobit, şi aşteaptă cu multă bucurie şi nerăbdare să le treacă pragul casei urătorii, căiuţii şi neuitatele cete ale lui Bujor şi Jian, vechi şi frumoase tradiţii, care se mai păstrează în satele româneşti din lunca Prutului şi din întregul ţinut Herţa, regiunea Cernăuţi.
Revelionul din anul 2016 nu a constituit o excepţie pentru nici o localitate herţeană, fiecare gospodar, chiar dacă a simţit din plin lipsurile şi neajunsurile în familiile lor în anul 2015, nu a pus lacătul la poartă, lăsând luminile aprinse până în zori, ştiind că orice casă urată de către mici şi mari este binecuvântată de Cel de Sus, scrie BucPress.eu.
În seara de Sfântul Vasile peste tot în ţinutul Herţa se aud clinchet de clopoţei şi voci zglobii ale micilor urători, care vestesc sosirea noului an pe la casele oamenilor. În satele Mogoşeşti, Mihoreni, Buda-Mică, Godineşti, Târnauca, Hreaţca, Horbova şi în alte localităţi se mai păstrează frumoasele tradiţii de a juca în curţile oamenilor Calul cel mare şi Calul cel mic.
La Horbova, bunăoară, s-a păstrat cel mai bine acest Joc al Cailor. Gospodarii ies în prag şi minute în şir admiră minunatul joc al Cailor, la fel se adună şi oamenii din satele vecine pentru a urmări cu plăcere acel joc teatralizat al Cailor, însoţit de strigături, dansuri şi cântece româneşti. Iar spre seară toţi cei implicaţi în Jocul Cailor se adună în centrul satului, la primărie şi încing o horă românească împreună cu acel program al jocului Cailor, care durează câteva ore bune.
Apoi primarul satului iese în faţa lor, îşi felicită sătenii, iar celor care devin învingători le ofere un cadou din partea primăriei. Astfel, această tradiţie frumoasă se păstrează de zeci de ani în comuna Horbova, regiunea Cernăuţi.
Ținutul Herța este situat în nordul Moldovei, pe malul drept al Prutului. Populația majoritară este românească, în procent de circa 93%. Teritoriul a fost pierdut de România în 1940, odată cu Basarabia și nordul Bucovinei.
Sursă foto: EUROMEDIA