Românii din Ucraina, aproximativ o jumătate de milion, reprezintă a treia etnie în acest stat, după ucraineni și ruși, și se regăsesc în special în Bucovina de Nord, Transcarpatia și Basarabia istorică (Bugeac). Aceștia preocupă în mod deosebit autoritățile de la București, a ținut să asigure Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, în cadrul emisiunii „Deschide lumea” de la Realitatea TV.
Recent revenit dintr-o vizită oficială în Ucraina, Stoenescu a precizat că situația comunităților românești s-a înrăutățit de la destrămarea URSS și până în prezent, numărul școlilor destinate acestora scăzând de la 140 în 1991 la 60. În ciuda acestui aspect, ministrul pentru românii de pretutindeni s-a arătat încrezător în schimbările pe care statul ucrainean le anunță, apreciind că la Kiev există un guvern deschis, pro-european, dispus să lucreze cu partea română, pentru a îmbunătăți situația comunității românești.
„Administrația lui Petro Poroșenko realizează că vectorul european este un vector important și că românii din Ucraina pot fi o punte peste graniță spre Europa, realizează că, pentru a integra Ucraina în Europa, trebuie să respecte anumite standarde în ceea ce privește minoritățile naționale. Când am discutat cu omologii mei de la Ministerul Culturii și de la Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, mi s-a spus că, în următorii doi ani, doresc să implementeze toate măsurile la nivel internațional, cele recomandate de Consiliul Europei și Comisia de la Veneția, în ceea ce privește drepturile minorităților. În următorii doi ani. Deci, suntem optimiști în acest sens”, a subliniat Dan Stoenescu.
Ministrul pentru românii de pretutindeni a avut o întrevedere și cu guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, în cadrul căreia a ridicat problema divizării artificiale între români și ”moldoveni” și a sprijinului pe care statul român l-ar putea oferi în organizarea unui recensământ deschis și european.
„I-am spus domnului Saakașvili că dorim să se înceteze divizarea artificială între români și “moldoveni”, o divizare artificială care a început încă din vremea țaristă, a fost accentuată pe timpul lui Stalin și a continuat în timpul Uniunii Sovietice și, din păcate, chiar și după căderea URSS. Din păcate, conform recensământului din 2001, sunt 724 de români în regiunea Odesa și 125.000 de “moldoveni”. Le-am spus oficialilor ucraineni că este necesar să avem un recensământ deschis și am oferit expertiza noastră în acest sens, dacă doresc. Noi suntem gata să îi ajutăm să facă un recensământ cât se poate de deschis și european”, a afirmat Stoenescu.
Ministrul de la București a mai spus că în cadrul vizitei efectuate la Odesa a exprimat intenția părții române de a înființa un centru cultural român la Ismail.
„Am arătat interesul nostru pentru a strânge legăturile între România și Ucraina. Am spus concret că dorim să deschidem un centru cultural românesc la Ismail, pe malul Dunării, pentru românii din sudul Basarabiei, din regiunea Odesa. Atât domnul Saakașvili, cât și autoritățile de la Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe din Kiev s-au arătat deschise și sunt încântat că există această deschidere. Acum, de la vorbă până la faptă urmează niște pași. Statul român este deschis să achiziționeze o clădire în Ismail și să deschidă un centru cultural. Ține de autoritățile de la Kiev să ne sprijine în acest sens, să ne dea aprobările necesare și să începem activități culturale de păstrare a limbii, a identității românești pentru românii din regiunea Odesa. Sunt foarte multe sate românești acolo, în jurul orașului Ismail, acesta fiind chiar pe Dunăre, la granița cu Tulcea”, a argumentat ministrul.
Nu în ultimul rând, Dan Stoenescu a spus că delegația română a pus în discuție sprijinul României pentru proiecte de dezvoltare care pot fi implementate în regiunea Odesa.
„Domnul secretar de stat Soare a discutat și chestiuni legate de dezvoltare regională. Datorită României, regiunea Odesa obține peste 14 milioane de euro, în fonduri europene, pentru canalizarea orașului Ismail, pentru a construi un spital în orașul Ismail și chiar pentru curățarea șenalului navigabil al Dunării. Deci, proiecte concrete pe care regiunea Odesa și Ucraina le obțin datorită României”, a explicat ministrul Stoenescu.
Din delegația care a vizitat Ucraina în perioada 22-24 ianuarie au mai făcut parte consilierul de stat Sandra Pralong, șef al Departamentului pentru Relația cu Românii din afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, senatorul Iulian Cristache, membru al Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senatul României și secretarul de stat Cezar-Radu Soare, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.