Arc peste timp al unioniștilor. Sărbătorirea dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie, București) a constituit un prilej de a cere din nou unificarea celor două state românești de astăzi. Manifestații pentru reîntregire au avut loc atât în Țară, cât și în stânga Prutului și în Diaspora.
Sute de basarabeni au fluturat în Piața Unirii din Iași drapele ale României, au afișat bannere cu mesajele „Vrem Unirea” și „Unirea, obiectiv național” și au scandat lozinci prin care au cerut unirea României cu Republica Moldova. Mesajele tinerilor au fost auzite atât de președintele României, Klaus Iohannis, cât și de premierul Dacian Cioloș, de primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, dar și de alte oficialități venite să sărbătorească ziua de 24 ianuarie în orașul în care a fost ales prima oară Cuza.
La Chișinău, Mișcarea Civică Tinerii Moldovei a lansat campania de atragere a fondurilor – „Omul sfințește locul”, prin care vor fi reabilitate mai multe monumente istorice importante din Republica Moldova. Cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la Mica Unire, primul obiectiv anunțat al campaniei a fost Piața Unirii Principatelor din Chișinău (intersecția străzilor Ion Creangă și Alba – Iulia, sectorul Buiucani). Campania a demarat printr-o depunere de flori în această locație.
„Ne bucurăm că lumea a decis să vină la această depunerea de flori, mai ales în contextul crizei de la Chișinău. E important să ținem minte istoria și să învățăm de la marii noștri înaintași. Ce a făcut atunci Cuza poate fi făcut și acum – chiar în 2016. E regretabil halul în care a ajuns acest monument care e și o reflecție a situației dezastruoase din Republica Moldova. Sper că vom convinge cât mai mulți oameni să doneze pentru reamenajarea locului și că exemplul Unirii de la 1859 poate fi urmat și acum ”, a declarat Vitalie Prisăcaru, reprezentatul Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”. Mai multe detalii despre donații aflați aici.
De asemenea, Consiliul Unirii a fost prezent la bustul lui Alexandru Ioan Cuza pentru a omagia ziua de 24 ianuarie, cunoscută și ca Mica Unire.
Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată și la Cernăuți, printr-o serie de manifestații culturale. Una dintre acestea a fost spectacolul folcloric „Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română”, un spectacol extraordinar organizat de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi şi susținut de Institutul Cultural Român din Bucureşti.
Unirea Principatelor Române a fost omagiată și la Brăila. Aproximativ 1000 de persoane s-au adunat la bustul domnitorului unificator Alexandru Ioan Cuza, au depus flori și au încins o Horă a Unirii. La eveniment au participat și membri ai Acțiunii 2012, care au scandat „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească” și „Basarabia e România”.
Gălățenii au ales să marcheze Ziua Unirii Principatelor Române într-un mod inedit. Pe o temperatură de -14 grade Celsius, peste 20 de persoane au alergat purtând cu ele steaguri tricolore 21 de kilometri până la punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova. După parcurgerea distanței, în vamă, gălățenii au încins Hora Unirii, sub genericul „Hai să dăm mână cu mână”.
La Timișoara, studenții basarabeni au organizat o dezbatere legată de situația actuală din Republica Moldova. „Tinerii conștientizează importanța cunoașterii istoriei, pentru a ști de unde au pornit și a-și fixa unde doresc să ajungă, astfel legătura dintre Mica Unire de la 1859 și actuala situație politică adună oamenii la un loc și le oferă oportunitatea de a schimba lucrurile spre mai bine”, au explicat inițiatorii evenimentului, membri ai Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara.
Sute de persoane au marcat Ziua Unirii Principatelor Române și la Gorgota, județul Prahova, acolo unde Cuza, în drumul său de la Ploiești spre București, a făcut un scurt popas. La sărbătoare au participat și invitați de peste Prut – doamnele Silvia Țurcanu, primarul comunei Chișcăreni și Maria Bajura, directorul gimnaziului „Adrian Păunescu” din Copăceni, dar și senatorii Codrin Ștefănescu și Radu Ștefan Oprea, președintele Fundației „Mihai Viteazul” Mircea Cosma, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai unor instituții de cultură județene.
ICR Chișinău, în colaborare cu Primăria comunei Gura Galbenei din raionul Cimişlia, a organizat pe 24 ianuarie o serie de manifestări dedicate Zilei Unirii Principatelor Române: depuneri de flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza amplasat în scuarul din fața Primăriei Comunei Gura Galbenei, recital muzical-literar și vernisarea expoziției „Generația basarabeană a Marii Uniri”.
Diaspora unionistă din mai multe capitale ale lumii – Paris, Roma, Dublin, Londra, Atena, Madrid, Zurich, Washington, Toronto – s-a mobilizat sub deviza „De la Tisa pân’ la Nistru/ Un guvern și-un prim ministru!” pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor Române și a reitera că Unirea este unica soluție pentru depășirea crizei din Republica Moldova.