Situaţia socio-politică explozivă din Republica Moldova ascunde un dublu colaps, consideră Balázs Jarábik, analist Carnegie Endowment.
„Ceea ce vedem este atât un colaps al statului, cât şi un colaps economic”, a declarat Jarábik pentru International Business Times.
Expertul este de părere că există un risc major al degenerării protestelor într-o baie de violenţă.
„Totul ar putea deveni violent. Şi sunt o mulţime de arme prin jur„, a subliniat Balázs Jarábik.
Prin afirmaţia „multe arme prin jur”, analistul se referă cel mai probabil la regiunea separatistă transnistreană, unde se află cel mai mare depozit de arme din Europa de Est, construit în 1940, în satul Cobasna, situat la circa 200 de kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.
Total necunoscut europeanului de rând, satul Cobasna se află permament pe lista de „alarme roşii” a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care nu de puţine ori a atras atenţia Chişinăului că deţine pe teritoriul Republicii Moldova o veritabilă bombă cu ceas. Dacă cele aproximativ 20.000 de tone (conform cifrelor făcute publice de organizaţiile internaţionale) de muniţii rămase în depozit în urma destrămării URSS vor fi înghiţite de un incendiu, Republica Moldova s-ar trezi subit în plin cataclism ecologic.
În acest depozit se păstrează moştenirea de arme a fostei armate a 14-ea, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.
Autorităţile de la Chişinău nu exclud şi furtul sistematic de muniţii din depozit în scopuri de crimă organizată.