O filieră de desfacere a muniţiilor militare şi substanţelor radioactive cu efect toxic pronunţat din Republica Moldova a fost anihilată de poliţie.
Poliţiştii au depistat peste 200.000 de cartuşe calibru 5,45 pentru pistoale automate AK şi peste 4,5 kg de mercur alb.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General de Poliţie, este vorba despre o grupare criminală transnaţională, formată din peste 12 persoane.
În timpul investigaţiei, se precizează în comunicat, au apărut bănuieli privind pregătirea unor atentate cu folosirea armelor şi muniţiilor, inclusiv a armelor chimice, cu efect toxic, în vederea destabilizării ordinii publice şi provocării unei crize în mediul social, fapt condiţionat de posibile interese externe.
De asemenea, în cadrul activității operative, forțele de ordine au stabilit că, într-o scurtă perioadă de timp, decembrie 2015 – ianuarie 2016, pe teritoriul Republicii Moldova a fost constatată apariţia cantităţilor masive de mercur alb şi muniţii militare de ofensivă, predominant de origine rusească, provenite, din regiunea transnistreană.
Situaţia socio-politică din Republica Moldova ar putea degenera într-o baie de violenţă, consideră Balázs Jarábik, analistul Carnegie Endowment.
„Totul ar putea deveni violent. Şi sunt o mulţime de arme prin jur”, a explicat Jarábik pentru International Business Times.
Prin afirmaţia „multe arme prin jur”, analistul se referă cel mai probabil la regiunea separatistă transnistreană, unde se află cel mai mare depozit de arme din Europa de Est, construit în 1940, în satul Cobasna, situat la circa 200 de kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.
Total necunoscut europeanului de rând, satul Cobasna se află permament pe lista de „alarme roşii” a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care nu de puţine ori a atras atenţia Chişinăului că deţine pe teritoriul Republicii Moldova o veritabilă bombă cu ceas. Dacă cele aproximativ 20.000 de tone (conform cifrelor făcute publice de organizaţiile internaţionale) de muniţii rămase în depozit în urma destrămării URSS vor fi înghiţite de un incendiu, Republica Moldova s-ar trezi subit în plin cataclism ecologic.
În acest depozit se păstrează moştenirea de arme a fostei armate a 14-ea, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.
Autorităţile de la Chişinău nu exclud şi furtul sistematic de muniţii din depozit în scopuri de crimă organizată.