„Dragă frate, în sfârşit”! Așa i-a spus Papa Francisc patriarhului Chiril când s-au văzut pe aeroportul din Havana. Este un moment pe care creștinii l-au așteptat aproape 1000 de ani. De ce acum? S-ar întreba foarte mulți. Pentru că acum se scrie istoria, indiferent ce credem și ce vrem noi.
Cu siguranță, patriarhul Chiril a avut discursul bine pregătit de acasă, l-a care s-a lucrat intens cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Patriarhul este cel care promovează politica rusească prin biserică. Orice cuvânt este coordonat și rostit pentru binele poporului rus și intereselor Kremlinului. Rusia își promovează politica sa expansionistă în lume prin două voci, cea a Kremlinului și cea a Patriarhiei ruse. S-a transmis un apel cu privire la unitatea dorită de Dumnezeu și la consolidare împotriva terorismului, care îi vizează și pe creștini și biserica creștină. Lui Putin îi convine acest discurs, este un moment prielnic pentru ambele părți, așa că fiecare va profita din plin de pe urma acestei întâlniri istorice.
Pe de altă parte, Papa de la Roma a avut întotdeauna o poziție distinctă, care de multe ori nu coincide cu cea a liderilor europeni. Deci, Vaticanul este cel care își face propria politică, propriile discursuri, propria atitudine, iar mesajele sale reprezinta semnale pentru comunitatea internațională. Într-un cuvânt, este o voce distinctă de care se ține cont în ceea ce privește politica mondială. Papa de la Roma nu face jocul italienilor sau al francezilor, sau al germanilor. Papa își face propriul program și propriul discurs.
Iată cum văd eu diferențele dintre cele două biserici, fără să am studii în domeniu. Este un punct de vedere pe care mi l-am format urmărind comportamentul celor două biserici.
Noi, din păcate, suntem sub influența bisericii ruse, deci, sub influența lui Putin. Este o armă foarte puternică pe care rușii știu să o folosească foarte bine. Să ne amintim aici discursul patriarhului Chiril din centrul Chișinăului, din octombrie 2011. S-a încumetat cineva atunci, mă refer la mitropolitul Moldovei sau alte fețe bisericești, care să îi spună patriarhului Chiril că Moldova nu este parte integrantă a lumii ruse, așa cum a declarat patriarhul în fața mulțimii adunate să îl asculte.
Ridic aici și întrebarea cu privire la vizita patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. De ce până acum nu a efectuat o vizită la Chișinău? Dacă acum nu e momentul, atunci când?
Papa de la Roma și patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse și-au dat mâna, e timpul ca și patriarhul României să vină la Chișinău. Să scriem istoria până la capăt.
Autor: Elena Robu