Cercetătorul de științe politice de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi, este de părere că relația de asociere în care se află Republica Moldova cu UE nu oferă destule instrumente Uniunii Europene pentru a condiționa comportamentul factorilor politici din Republica Moldova într-o anumită direcție, iar faptul că Republica Moldova și populația nu dispun de o perspectivă de aderare la UE este descurajantă în sensul realizării reformelor cerute de factorii europeni.
„Este un fapt dovedit – nu poți să silești o țară să facă anumite reforme decât dacă această țară și factorii ei de decizie văd că la capătul tunelului există acea luminiță (…) Dar fără cel puțin perspectiva unei perspective, așa cum o numesc eu, puterea de atracție a UE este prea slabă pentru a combate toate tendințele pe care le vedem către corupție, către delăsare și lipsă de încredere. Noi vedem foarte clar că poporul Republicii Moldova, cei care mai trăiesc încă acolo, vedem că oamenii de rând au pierdut speranța, au pierdut încrederea după atâtea alegeri, după atâtea farse care se produc prin sciziunea și reîntâlnirea partidelor zise pro-europene de la guvernare. Pe undeva, este o situație aproape tragi-comică”, a declarat expertul în cadrul unui interviu acordat Linei Grâu, pentru newsletter-ul „Sinteze și Dezbateri de Politică Externă”.
Anneli Ute Gabanyi a explicat de ce partenerii occidentali au ales să susțină la Chișinău un guvern care are probleme de integritate. Specialistul a precizat că nu s-a mers atât pe susținerea actualului Executiv, cât pe susținerea unui guvern care să fie cât mai stabil într-un moment de instabilitate maximă.
„Occidentul nu întotdeauna se uită numai la persoanele care sunt în anumite funcții, ci se uită mai mult la funcțiile propriu-zise și la efectul pe care îl au acestea asupra stabilității țării. Și cred aceasta a fost motivația. Iar interpretarea cred că nu a fost întotdeauna corect văzută ca fiind o susținere pentru anumite persoane. Dar, desigur, situația este ingrată”, a admis specialistul.
Republica Moldova trebuie să depășească contextul actual de criză, îndeamnă Anneli Ute Gabanyi, care avertizează asupra implicării Rusiei în destabilizarea situației politice de la Chișinău. „Tare mă tem că nu vor fi prea multe ocazii de acum înainte unde organele alese ale Republicii Moldova vor putea să se afirme împotriva acestui curent de stradă, care este totuși destul de intransparent. Este clar că Rusia are un interes în destabilizarea politicii din Republica Moldova, în destabilizarea în general a sistemului parlamentar prin forțele anarhice ale străzii, prin opoziția extraparlamentară și prin tot felul de campanii în presă. Și noi știm foarte bine că Rusia are o foarte mare influență în presa care se consumă în Republica Moldova, ba chiar și la noi, în Germania”, a spus expertul de la Berlin.