Donație de carte din dreapta Prutului și hărți ale României interbelice au ajuns în Sadova, satul de baștină al socialistului pro-rus Igor Dodon.
Cadourile au fost aduse la școala din Sadova de o delegație a Consiliului Judeţean Prahova formată din Mircea Cosma, președintele Fundației Cultural-Istorice „Mihai Viteazul”, şi consilierii Ludmila Sfîrloagă, Elisabeta Popovici, Jenica Tabacu, Dan Sepsi şi Remus Nica.
La eveniment a asistat și mama lui Igor Dodon, bibliotecara școlii.
Primarul de Sadova, Vladimir Susarenco, a vorbit despre ideea Unirii spunând că „vorbim aceeasi limbă, suntem acelaşi neam” şi exprimându-şi dorinţa de a vedea, cât mai curând, desfiinţată graniţa de la Prut.
„Atât eu, cât şi domnul preşedinte, cât şi colegii mei, atunci când trecem Prutul, nu avem culoare politică. Venim ca români şi punctum. De aceea mă doare şi ne doare când, în loc să lăsăm patimile politice şi să lucrăm la binele comun, ne lovim de luni de zile de „nu vorbi cu ăla că nu-i din partidul bun”, „cu mine trebuie să lucrezi că avem protocol între partide”, „nu stau cu ăla la masă că nu-i de partea mea”… Fraţilor, pe noi nu ne-a interesat şi nu ne interesează culoarea politică a administraţiei locale. Ne ajutăm frate cu frate şi nu ne uităm dacă are carnet roşu sau galben sau albastru. Avem cu toţi carnete de fraţi şi sângele apă nu se face”, a spus Ludmila Sfîrloagă, consilier judeţean şi vicepreşedinte al Congresului Puterilor Locale şi Regionale de la Strasbourg.
Mircea Cosma le-a vorbit elevilor despre dorinţa de ReUnire şi despre nevoia de a dezvolta Moldova de răsărit din punct de vedere economic, iar la final le-a făcut cadou hărţile României Mari.
La Sadova, locuitorii arborează cu mândrie drapelul tricolor și asupra satului veghează un monument în memoria celor deportați de regimul sovietic comunist.
Deputatul din partidul lui Igor Dodon Vlad Bătrîncea a rupt la începutul lunii decembrie harta României Mari în plenul Parlamentului Republicii Moldova.
După ce pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, 450 de licee din Republica Moldova au fost dotate cu hărți ale României interbelice, la inițiativa Platformei Unioniste Acțiunea 2012, în această perioadă și 875 de școli și facultăți din stânga Prutului vor primi câte o astfel de hartă.