Scandal pe piaţa cărămizii din Republica Moldova.
Acţionarii fabricii de cărămidă SA „Anchir” au trimis un apel autorităţilor din Republica Moldova şi celor din Rusia, cerându-le să le fie protejate interesele în faţa unor persoane publice care poartă un atac raider împotriva afacerii lor şi „le capturează proprietatea cu ajutorul procurorului general adjunct al R.Moldova, Eugen Rusu”.
În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată luni la „Infotag”, acţionarii de la „Anchir” au declarat că, în ultimii trei ani, fabrica lor a fost ţinta a 200 de controale, concurs de împrejurări care i-a obligat să-şi sisteze activitatea, chiar dacă uzina dispune de o producţie finită în valoare de 10 milioane de lei. După cum a explicat unul dintre acţionarii „Anchir”, Constantin Sulă, totul ar fi început atunci când „Ialoveni Gaz” a înaintat pretenţii uzinei şi a oprit livrarea gazului pentru datorii în sumă de 2,6 milioane de lei, punând în aplicare o schemă complexă de penalități și amenzi care au sporit volumul datoriei până la suma de 6 milioane de lei.
Apoi, au explicat acţionarii, fabrica a avut proble şi cu Banca de Economii, principala ţintă a mega-devalizărilor din sistemul bancar al Republicii Moldova.
„În anul 2010, Banca a instituit la uzină paza proprie, pentru ca gajul pentru credit să rămână neatins. După adresările noastre în judecată, Banca a ridicat serviciul de pază al uzinei, care și-a exercitat funcțiile timp de cîteva luni”, au explicat acționarii „Anchir”.
Constantin Sulă a precizat că, la această oră, datoria uzinei faţă de Banca de Economii este de 33 de milioane de lei. Acesta a mai spus că în momentul în care au încercat să rezolve problema cu creditul, „ne-am confruntat cu o rezistență în acest sens”. Mai precis: „Acționarii i-au explicat președintelui Victor Bodiu că administratorul uzinei şi judecătorul Colenco pot vinde proprietatea gajată, la care acesta a obiectat, spunînd că așa ceva nu se poate întîmpla”.
Acţionarii consideră că principalul „arhitect” din spatele marasmului în care a ajuns fabrica de cărămidă este procurorul general adjunct al Republicii Moldova, Eugen Rusu. Acţionariatul spune însă că de această situaţie ingrată nu este străin nici principalul concurent al „Anchir” de pe piaţa cărămizii: uzina „Macon” SA, din Chişinău, la manetele căreia s-ar afla nimeni altul decât procurorul Rusu, care şi-a folosit influenţa la nivel juridic şi politic pentru a crea condiţii preferenţiale pentru „Macon”.
Legat de aceste aspecte, Constantin Sulă a comentat: „Un atac raider a fost efectuat şi la uzina din Bălţi, unde acum întreprinderea este administrată de ruda top-managerului «Macon»”.
Acţionarii „Anchir” ameninţă cu pichetarea Procuraturii Generale, a clădirii Parlamentului şi a Guvernului, în cazul în care autorităţile de la Chişinău nu vor lua măsuri, şi vor apela chiar şi la Curtea Europeană de la Strasbourg.