Deputații de la Chișinău au votat în lectură finală Legea Procuraturii. Cu 65 de voturi pentru, parlamentarii au decis că Procurorul general va fi ales de președinte și nu de Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor pe un termen unic de şapte ani.
Procurorul general va trebui să aibă o experienţă în procuratură de cel puţin 10 ani şi să nu fi fost membru al vreunui partid politic de cel puţin 3 ani.
Totodată, potrivit legii, sistemul Procuraturii va fi format din Procuratura Generală, procuraturi teritoriale şi procuraturi specializate, pentru anticorupţie şi pentru cauze speciale, procuraturile militare, în transport şi la nivelul Curţilor de Apel vor fi desființate.
De la 1 ianuarie 2017, în Chişinău va exista o singură procuratură, se mai stabilește prin lege.
Procurorii nu vor putea primi în acelaşi timp salariu şi pensie, iar salariile lor urmează să fie echivalate cu cele ale judecătorilor.
Legea vizează și depolitizarea instituţiei, iar procurorii ar urma să fie atribuiţi judecătoriilor teritoriale. De asemenea, procurorii nu vor mai gestiona procesele civile, ci doar penale.
„Elementele importante de pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului sunt legea privind reforma Procuraturii Generale şi legea privind reforma Centrului Naţional de Integritate. Ne aşteptăm să existe progrese în aceste legi extrem de importante, în formatele acceptate pe larg de către societatea civilă şi de experţii internaţionali”, a postat pe pagina de Facebook Ambasada SUA la Chișinău.