În perioada 1-3 martie, la Chișinău se desfășoară un atelier de lucru axat pe o problem spinoasă pentru Republica Moldova – starea peisajului forestier.
Intitulat “Restabilirea Peisajului Forestier”, atelierul este organizat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), coordonat cu activităţile care se desfăşoară în cadrul Programului ENPI FLEG II, şi, potrivit unui comunicat al Agenţiei “Moldsilva”, face obiectul unui program global în siajul Provocării de a Bonn şi al parteneriatului Global al IUCN privind restabilirea pădurilor.
Atelierul are în vedere următoarele aspecte: necesitatea și modul de implicare în procesul de restabilire a peisajelor forestiere și prezenatarea experiențelor din acest domeniu a altor țări, cum ar fi Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia sau Ucraina.
Henno Putnik, reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că, la nivel global, se implementează multe proiecte care vizează protejarea resurselor natural, inclusiv prin restabilirea peisajului forestier.
Directorul general al Agenţiei “Moldsilva”, Ion Cebanu, a spus că, la această oră, Republica Moldova se confruntă cu numeroase probleme în domeniul gestionării sectorului forestier, una dintre ele fiind protecţia şi conservarea pădurilor.
Unul dintre flagelurile cu care se confruntă sectorul forestier din Republica Moldova îl reprezintă tăierile ilicite de păduri.
Într-un interviu oferit ieri jurnaliştilor de la Europa Liberă, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a spus că în silvicultură corupţia este în floare, iar această situaţie nu mai poate fi tolerată. Ministrul susţine că se fură de două ori mai mult lemn din pădure decât se raportează şi că aceste scheme de corupţie au drept complici funcţionari de rang înalt şi angajaţi ai instituţiilor de drept.
“Ştiu foarte exact că se plătesc 5.000 de euro pentru cei care vor să ajungă pădurar; 15.000 – 20.000 de euro pentru un şef de ocol silvic care are 10-13 pădurari în subordine şi, respectiv, 50.000 de euro pentru un şef de întreprindere. Toată lumea cunoaşte despre acest lucru. În calitate de ministru, am spus că dacă cineva cunoaşte cazuri să vină să-mi spună mie şi eu o să merg cu procurorul să-i punem cătuşe”, a precizat Valeriu Munteanu în interviu.
Practic, până acum, subliniază Munteanu, s-au furat anual 10 milioane de euro din acest sector. “Eu sunt responsabil pentru ceea ce spun şi sunt gata să demonstrez calculele pe care le am. Dar anterior de mine, le-a făcut Banca Mondială şi alţi parteneri”, a mai precizat ministrul Mediului în interviu.