Europa de Est reprezintă o rută aproape “clasică” pentru traficanţii de uraniu, iar Republica Moldova nu face abstracţie de la acest traseu al pieţelor negre. Din contră, Occidentul vorbeşte despre o “filieră moldovenească de uraniu”.
Revista franceză L’Express a dedicat în ultimul său număr o anchetă amănunţită pieţei negre de materii radioactive. Autorii anchetei – Charles Haquet şi Badea-Guéritée – notează că în cinci ani “patru reţele de traficanţi de uranium şi alte materii radioactive” au fost dezmembrate, însă pe flancul estic al Europei, piaţa neagră a atomului “o duce bine”, în special în Republica Moldova, informează RFI.
Jurnaliştii au readus la lumină celebra afacere “Agheenco”, după numele lui Alexandr Agheenco, poreclit “colonelul”, un ruso-ucrainean implicat într-un trafic cu uraniu, dar care a reuşit să scape de poliţie fugind prin regiunea transnistreană spre Rusia. Patru kilograme de uraniu îmbogăţit urmau să ajungă la un client sudanez.
De asemenea, în material se face referire şi la afacerea mai recent cu cesiu 135, aducându-i în primplan pe cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova care încercau să vândă într-o fiolă 80 de grame din materia radioactivă şi care au fost arestaţi în parcul Operei din Chişinău. Revista franceză se întreabă dacă în aceste condiţii justiţia de la Chişinău “dispune de mijloace suficiente pentru a combate aceste traficuri?”.
Un alt caz sonor privind traficul de uraniu a avut loc în 2010, poliţiştii din Republica Moldova au prins o grupare criminală care introdusese pe teritoriul statului 1,8 kilograme de uraniu 238, substanţă radioactivă folosită la producerea bombelor, care ar fi urmat să ajungă în regiunea transnistreană pentru a fi vandută cu 9 milioane de euro.