Alternosfera, Alexandrina & band, Gândul Mâței, Subcarpați și Domino vor evolua în concerte extraordinare la București și Chișinău, în contextul marcării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentele sunt organizate de Centrul pentru Dezvoltare și Integrare Prut, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și al Institutului Cultural Român.
La ediția din acest an a Concertului #dinBasarabia, Alternosfera, Alexandrina & band și Gândul Mâței sunt cele trei trupe de peste Prut care se vor afla pe 26 martie pe scena bucureșteană de la Arenele Romane, începând cu ora 19:00.
Biletele pot fi achiziționate pe adresa www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet (Hard Rock Cafe, Magazinul Muzica, Rețeaua SAY SHOP, Agențiile Perfect Tour, stand-ul de bilete de la Metrou Unirii 1 (lângă casa de bilelete Metrorex), Magazinele IQBox și Uman și pe cele 1500 de terminale self-service ZebraPay din Kaufland, Cora, Auchan, Carrefour și Mega Image din toată țara), informează organizatorii.
În premieră la Chișinău, Subcarpați va evolua live în formulă extinsă, cu cinci soliști vocali, DJ, VJ, chitară, acordeon, vioară și percuție. Pe aceeași scenă, Alternosfera revine cu un show inedit cu care și-a obișnuit deja fanii. În cadrul aceluiași eveniment, va evolua și trupa Domino din Sibiu, pentru prima dată la Chișinău. Concertul va avea loc pe 2 aprilie, la Hala 2 Moldova Film, de la ora 18:00. Biletele fizice sunt disponibile, începând cu 2 martie 2016, la Kira’s Club (zilnic, 14.00 – 22.00, V. Micle 7), Erudit Club (zilnic, 14.00 – 22.00, Puşkin 52) și online pe www.iticket.md sau la numărul de telefon 0677 11 811.
„Spectacolele vor oferi tinerilor ocazia să asculte muzică românească într- o zi cu încărcătură istorică aparte.mProiectul marchează Unirea Basarabiei cu România, înfăptuită în urmă cu 98 de ani, la data de 27 martie 1918”, se precizează într-un comunicat de presă al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”.
Unirea Basarabiei cu România a avut loc la 27 martie 1918 (9 aprilie pe stil nou), Basarabia fiind prima provincie care s-a unit cu „țara-mamă” pentru a forma România Mare. De fapt, evenimentul este privit din punct de vedere istoric drept o „reunificare” deoarece provincia românească fusese ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în anul 1812.
Din păcate, efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.
În actul Unirii, votat de Sfatul Țării, la 27 martie 1918, se preciza:
„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.
Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!
Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ; Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan”.