Într-un interviu acordat de istoricul Olesya Stanu Agenției Informaționale REGNUM, aceasta consideră că formațiunea politică „Patrioții Moldovei” reprezintă interesele Rusiei în Republica Moldova: „Eu nu-i cunosc pe acești domni și nu am nicio legătură cu aceștia. Conform observațiilor mele ulterioare, acest proiect aparține Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, acelor oficiali care se ocupă pe direcția Moldova. De aceea îmi pun întrebarea în ce măsură aceștia sunt patrioți ai Moldovei și în ce măsură sunt patrioți ai Kremlinului? Cu certitudine reprezintă interesele celui din urmă”.
„Aceștia, ca și autoritățile lor de supraveghere, nu vor să cunoască adevărata Moldovă pentru că așa li s-a comandat. De ce acești patrioți ai Moldovei, care pledează pentru unirea pământurilor istorice ale Moldovei, și-au limitat pretențiile teritoriale doar asupra României, uitând de faptul că Ucraina ocupă în prezent sudul Basarabiei și Bucovina de Nord. Cum ar arăta Moldova istorică fără aceste teritorii?! Sau poate că susținătorul lor este statul ucrainean?”, a continuat istoricul.
Referitor la revendicările teritoriale de pe malul stâng al Nistrului enunțate de „Patrioții Moldovei”, Olesya Stan consideră „exceptând orașul Bender (Tighina) și un număr de localități, Transnistria nu a avut nicio legătură cu Principatul Moldovei”. Referitor la o altă formațiune politică din sudul Republicii Moldova, „Bugeacul Unit” („Edinîy Bugeac”) „acesta și-a propus drept obiectiv unificarea tuturor regiunilor bulgare și găgăuze. Totuși, nu se știe pe viitor care va fi soarta Bugeacului fără teritoriile ocupate de ucraineni”, consideră Stan.
„Nu trebuie să uităm că din punct de vedere juridic Principatul Moldovei, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) și Republica Moldova nu au nicio legătură. Mai mult decât atât, în actele oficile de constituire, fiecare dintrea acestea neagă existența celeilalte formațiuni predecesoare” a declarat într-un final istoricul.
Notă Info Prut: Istoricul Olesya Stan este inițiatorul proiectului antinațional „Moldova Mare” care-și propune (re)construirea identității primitive „moldovenești” într-o formațiune confederală moldo-găgăuză care ar coincide cu vechiul teritoriu al Principatului Moldova. Este coautoarea studiului „Bazele Moldovei Mari: cum se naște o nouă ideologie națională”.
Autor: Nicu Țîbrigan