Site-ul Wine-Searcher dedică un articol amplu „cosmosului” vinicol din cramele legendare de la Cricova, construite la 100 de metri sub pământ într-o fostă mină, unde anual se îmbuteliază 10 milioane de sticle de vin.
Republica Moldova nu este o experienţă vinicolă obişnuită, scrie autoarea materialului, Liza B. Zimmerman. „Vinăriile majore sunt deţinute fie în mod privat – în general, de către investitori cu buzunare adânci -, fie sunt în proprietatea statului. Sunt rare fabricile de vin care au un sortator optic de struguri, deoarece managementul din domeniu nu are încredere că muncitorii care încă nu au emigrat pot face această muncă de unii singuri”.
Autoarea mai scrie că Republica Moldova a trebuit să îşi „reinventeze” sectorul viticol după embargoul rusesc din 2006, care, chiar dacă a durat doar un an, a produs un dezechilibru economic exponenţial în acest domeniu vital.
„Unele dintre aceste vinuri sunt absolut fabuloase, mai ales cele din specii de struguri mai puţin cunoscute, cum ar fi feteasca albă, care este de asemenea cultivată şi în România (…) Pasajele subterane sunt fascinante, acestea adăpostesc colecţii esoterice de vinuri istorice”.
Zimmerman însă semnalează în materialul ei un detaliu pe care îl consideră „oarecum îngrijorător”. Despre ce este vorba? Despre colecţia de vinuri confiscată la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial de la unul dintre acoliţii de top ai lui Adolf Hitler – Hermann Goring. Mai întâi, colecţia de vinuri fusese depozitată în Chişinău, în 1947, iar din 1967 se află în labirintul subteran de la Cricova. Colecţia lui Goring – bogată în vinuri de Burgundia şi mărci germane de primă mână – ar fi ajuns în posesia Republicii Moldova ca „reparaţie” după conflagraţia mondială. Autoarea îl citează pe ghidul Vasile Luca, care spune că vinurile din această colecţie nu au fost niciodată testate de personalul de vinificaţie de la Cricova, precizând că toată lumea se raportează la colecţia lui Goring ca la o „operă de artă”.
„În ciuda cercetărilor amănunţite şi a discuţiilor purtate cu directori de marketing englezi şi americani, care oferă servicii de consultanţă întreprinderilor vinicole din Moldova, nu am reuşit să înţeleg de ce anume de vinăria este mândră să expună colecţia unui mare criminal de război”.