Perspectivele evoluţiei situaţiei politice din Republica Moldova au reprezentat unul din subiectele centrale ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de marți de la București. Dosarul Republicii Moldova fusese printre temele centrale și în prima ședință CSAT de la învestirea în funcție a președintelui Iohannis.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la stadiul îndeplinirii, în 2015, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2027 şi în perspectivă; stadiul desfăşurării activităţilor prevăzute în Planul-cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României anul trecut; concepţia de realizare a Sistemului de comunicaţii şi informatic al Forţelor Armate ale României; concluziile rezultate în urma desfăşurării exerciţiilor şi antrenamentelor de mobilizare, în anul 2015, pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare.
De asemenea, pe ordinea de zi se mai află teme privind: evoluţii ale actorilor non-statali de factură jihadistă şi consecinţele pentru spaţiul euroatlantic; evoluţiile din Balcani şi impactul asupra politicii externe şi securităţii României; fenomenul migraţiei ilegale la nivel european; măsurile adoptate, acţiunile întreprinse în domeniu şi rezultatele obţinute în combaterea fenomenului tăierilor ilegale din fondul forestier naţional.
Reamintim că cetățenii Republicii Moldova își vor alege președintele prin vot direct, secret și universal. Aceasta este decizia Curții Constituționale, în urma examinării unei sesizări depuse de deputații PLMD privind interpretarea art. 135 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 141 alin. (2) din Constituţie. Data alegerilor se va stabili, cel mai devreme în luna iulie, cel mai târziu în octombrie 2016, potrivit analiștilor.