Administratorul paginii de Facebook a fostului premier de la Chişinău Vlad Filat a publicat un mesaj în numele acestuia pe reţeaua de socializare.
În mesajul postat, Vlad Filat face o retrospectivă a evenimentelor conexe cu cele cinci luni de când se află în arest preventiv.
„Astazi se implinesc cinci luni din ziua in care am fost incatusat. Exact acum cinci luni, in ziua arestului am declarat ca totul este o inscenare, ca retinerea mea face parte dintr-un scenariu regizat in cele mai mici detalii, iar scopul adevarat este preluarea totala a puterii in Moldova. Sa facem o mica retrospectiva: oare nu asta s-a intamplat in aceste cinci luni? Totul a inceput cu demisia lui Dorin Dragutan, demisie pusa la cale dupa o intalnire tete-a-tete cu finul NOBIL. Dupa ce m-au izolat total, au demis guvernul Strelet. Isi mai aminteste cineva pentru ce? Suspiciuni de coruptie, parca asa striga de la tribuna purtatorul de cuvant al partidului condus de Plahotniuc, Marian Lupu. Dupa asa acuzatii ar trebui sa urmeze ceva? O ancheta, de exemplu. Macar, asa de ochii lumii. Ce a urmat? Nimic. Si nici nu putea sa aiba loc ceva. Pentru ca e clar pentru toti: a fost doar un pretex inventat. Izolarea mea a dus, asa cum era de asteptat, la ruperea fractiunii. Unii santajati (va amintiti dragi colegi cum imi plangeati pe umar ca sunteti presati… apropo, v-ati rezolvat problemele?), altii cumparati. Intr-un final Moldova a ajuns sa fie capturata in totalitate! In tot acest timp, cel mai mare show organizat vreodata in parlament, soldat cu retinerea mea in direct la televizor, s-a transformat intr-o sedinta de judecata care are loc pe intuneric, cu usile inchise si cu presa pazita de mascati inarmati cu automate. Desi am cerut in repetate randuri ca procesul sa fie unul public, in asa fel ca fiecare dintre voi sa afle adevarul, sa vada acele asa zise probe, balbaielile lui Shor, ochii plecati ai judecatorilor, procurorii, au incalcat din nou legea, si au tinut de indicatiile transmise in soapta de patronul cu sediul de pe Cantermir: totul trebuie sa se desfasoare cu usile inchise. Faptul ca acest proces de judecata nu este public, demonstreaza clar ca este vorba despre un DOSAR POLITIC. Un dosar care urmareste un singur scop: distrugerea mea si a PLDM-ului”, se arată în mesajul fostului prim-ministru al Republicii Moldova.
De asemenea, Vlad Filat face un apel către societatea civilă pentru a cere transparenţă publică în cazul său: „Nu lasati ca dosarele cu o rezonanta publica atat de mare sa fie judecate pe intuneric. Or, intunericul e locul unde Plahotniuc se simte in apele lui”.
„Eu voi continua sa lupt. Voi incerca sa-mi demonstrez nevinovatia chiar daca mi se sopteste ca sentinta este deja pregatita. Voi incerca sa transmit mesaje, desi fiecare pas al meu este strict monitorizat, iar corespondenta verificata si orice informatie pe care vreau sa o fac publica ajunge mai intai pe strada Cantemir. Si la final, o intrebare pentru cel mai mare luptator pentru adevar. Domnule Ghimpu, ati spus ca nu coborati din copac pana cand Shor nu va fi arestat? Am auzit ca totusi v-ati dat jos, doar ca ati ajuns direct in buzunarul lui Plahotniuc. Cum e acolo? E caldut si bine? Precizez ca dupa orice incercare de a declara ceva, conditiile de detentie se inaspresc brusc. Sub pretexte, bineinteles legale, imi sunt organizare perchezitii inopinate. Sau, avand dreptul la 20 de minute de telefon pe saptamana, sunt pus in situatia sa aleg: vorbesc la telefon cu mama bolnava sau aleg sa aud vocea copilului meu de un an… Si asta pentru ca gardianului ii e greu sa apeleze la doua numere de telefon. Cred ca in curand in celula va fi plasat un recidivist periculos, asa cum s-a mai intamplat, ca sa am grija ce vorbesc data viitoare. Dar nu-i nimic, ce nu te omoara te face mai puternic, parca asa spun filozofii. Si, deocamdata, sunt viu”, mai scrie în mesajul lui Vlad Filat.
Într-un interviu oferit jurnaliştilor de la Europa Liberă, Igor Popa, avocatul fostului premier de la Chişinău, a declarat că Vlad Filat va veni cu declaraţii şi „denunţuri”privind „anumite persoane” implicate în devalizările de un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.
În luna februarie, coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) au efectuat o vizită de monitorizare la Chişinău şi s-au declarat îngrijoraţi de modul în care este examinat dosarul lui Vlad Filat.