În fiecare localitate a Republicii Moldova va fi constituită câte o comisie specială pentru distribuirea ajutorului umanitar din România, din care vor face parte primarul, asistentul social comunitar, lucrătorul social, dar și consilieri raionali, reprezentanți ai societății civile și mass-media. O decizie în acest sens a fost luată marţi, la şedinţa Comisiei interdepartamentale pentru ajutoarele umanitare.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, ONG-urile interesate să participe la activităţile de monitorizare urmează să remită o scrisoare de intenţie în adresa comisiilor teritoriale pentru ajutoarele umanitare. Termenul de prezentare a scrisorilor de intenţie este 17 martie 2016.
De asemenea, în cadrul şedinţei au fost aprobate categoriile de beneficiari şi planul de distribuire a ajutorului umanitar, acordat cu titlu gratuit de Guvernul de la Bucureşti. Conform planului, consiliile raionale vor primi ajutorul în baza facturii de expediţie şi vor transporta produsele la destinaţie. La fel, vor asigura, în comun cu membrii comisiei teritoriale pentru ajutoarele umanitare, distribuirea donaţiei către fiecare beneficiar, conform listelor nominale aprobate de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Fiecare beneficiar va confirma recepţionarea ajutorului umanitar prin semnătura personală. În cazul persoanelor cu dizabilităţi severe imobilizate la pat, comisia locală pentru repartizarea ajutorului umanitar va asigura transportarea la domiciliul acestora a produselor alimentare.
4 milioane de euro este valoarea totală a ajutoarelor umanitare pe care România le va oferi populației strâmtorate a Republicii Moldova. 20.000 de colete care includ făină, zahăr, mălai, paste făinoase, conserve de carne, de legume și de pate de ficat vor ajunge în casele familiilor social vulnerabile din partea României. 16.000 de tone de păcură oferite de autoritățile de la București vor fi distribuite caselor de copii, internatelor, grădinițelor, azilurilor de bătrâni, dar și altor instituții sociale, pentru suplinirea rezervelor anuale ale acestora, iar cantitatea rămasă va completa rezerva de stat a Republicii Modova, pentru prevenirea riscurilor legate de securitatea energetică.