Conferințe, proiecție de film, o horă a Unirii sunt câteva dintre acțiunile cuprinse în programul de anul acesta al Festivalului „Zilele Basarabiei”, prilejuit de împlinirea, pe 27 martie, a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentele desfășurate de Organizația Studenților Basarabeni din București vor avea loc în perioada 24-28 martie.
Organizatorii anunță că deschiderea oficială a Festivalului va avea loc joi, 24 martie, odată cu evenimentul conferinței „Generația Unirii – context istoric, acțiuni, rezultate, la Aula Magna Universitate. Programul festivalului va continua vineri, 25 martie, cu „O oră din trecut”, activitate în cadrul liceelor din București, cu implicarea tinerilor elevi basarabeni și din Țară. Activitatea constă în desfășurarea, în colaborare cu ISMB, a trei ore de istorie despre Unirea Basarabiei cu România, în trei instituții de învățământ.
Duminică, 27 martie, în cea mai importantă zi a Festivalului, participanții se vor deplasa la Mănăstirea Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii. Tinerii vor depune coroane de flori la mormintele membrilor Sfatului Țării, printre care se numără și Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan și primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, pentru care se va ține o slujbă de pomenire. Tot în această zi, între orele 14:30-16:00 va avea loc un flash-mob în Piața Unirii din Capitală. Evenimentul va începe cu o horă și se va încheia prin realizarea unei hărți umane a României Mari.
În ultima zi a festivalului, pe 28 martie, la Muzeul Țăranului Român, de la ora 18:00 va avea loc premiera filmului „Să vezi Parisul”, regizat de basarabeanul Victor Istrate. După proiecția de film va avea loc o șezătoare, în cadrul căreia vor fi readuse în atenție prin dans, muzică și povestiri tradițiile strămoșești.
Festivalul „Zilele Basarabiei” se desfășoară cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Muzeului Național al Țăranului Român și al Inspectoratului Școlar al Municipiului București.