Guvernatorul regiunii Pskov din Rusia, Andrei Turceak, și bașcanul Găgăuziei Irina Vlah au semnat un plan de acțiuni de cooperare în domeniul social-economic, științifico-tehnic și cultural pe anii 2016-2018.
„Am discutat deja cu colegii despre posibilele domenii de cooperare și pot spune că paleta de interacțiune este foarte largă. De la cuvinte trebuie să trecem la fapte„, a subliniat guvernatorul Andrei Turceak.
Economiile regiunilor Pskov și Găgăuzia poartă un caracter agroindustrial. În ambele regiuni ramurile principale ale economiei sunt agricultura și industria ușoară, a menționat în discursul său bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.
„Suntem interesați de experiența dumneavoastră în dezvoltarea zootehniei și, în special, în sprijinirea creșterii ovinelor prin intermediul creditelor și programelor de granturi. Posibil, antreprenorii din acest domeniu vor putea găsi teme de cooperare reciproc avantajoase„, a spus bașcanul autonomiei.
Una dintre sferele de cooperare regională va deveni livrarea pe piața rusă a semințelor din autonomia găgăuză. Turceak și Vlah au subliniat perspectivele de colaborare în industria textilă și industria alimentară, informează portalul de știri Gagauzinfo.MD.
Calitatea vinurilor produse în autonomia Găgăuză, în mare măsură, o depășește pe cea a vinurilor străine datorită utilizării materiei prime proprii și a utilajelor moderne, a menționat șeful Complexului Agroindustrial al Găgăuziei, Serghei Babii, exprimându-și încrederea că sectorul vitivinicol va deveni obiectul unei cooperări strînse între regiunea Pskov și autonomia găgăuză.
În schimbul respectării unui raport de subordonare, Rusia a ridicat embargoul impus Republicii Moldova la vinuri, fructe și legume doar pentru Găgăuzia.
În ultimii ani, Rusia a instituit mai multe interdicţii pentru produsele din Republica Moldova. Cel mai recent embargou a fost anunţat pe 22 octombrie 2014 şi viza carnea importată din Republica Moldova.
Primul embargou asupra produselor agricole a fost impus de Rusia în primăvara anului 2005. Decizia Moscovei a provocat pierderi de până la 12 milioane de dolari. Un an mai târziu a fost interzis importul produselor vinicole moldoveneşti pe piaţa rusească. Reprezentanţii Rosspotrebnadzor au declarat atunci că au depistat în vinurile o cantitate mare de metale grele şi pesticide.
Exportul în Rusia a fost reluatpe 1 noiembrie 2007, iar pierderile au fost estimate la aproximativ 180 de milioane de dolari.
În vara anului 2010, zeci de camioane încărcate cu vin din Republica Moldova au fost blocate lângă Moscova. Ca şi în 2006, experţii ruşi au declarat că produsele vinicole ar conţine substanţe nocive. Aproximativ 15 companii din Moldova au avut de suferit.
Trei ani mai târziu, Rosspotrebnadzor a rebutat mai multe loturi de băuturi alcoolice, iar în data de 10 septembrie 2013 a fost instituit un nou embargou pentru vinurile moldoveneşti. În urma acestei decizii, producătorii au suportat pierderi de 20 de milioane de dolari.
Tot în 2013, tone de struguri, mere şi prune au fost întoarse de la graniță pe motiv că ar conţine insecte dăunătoare sau pesticide şi nitraţi.