Rusia îşi trimite viceministrul de Externe, Grigori Karasin, la Chişinău pentru a discuta o serie de probleme stringente, printre care şi problema accesului pe teritoriul Republicii Moldova a anumitor cetățeni ruşi.
Un alt subiect va viza şi stagnarea negocierilor în procesul de reglementare conflictului transnistrean.
Vizita de lucru a lui Karasin va avea loc în perioada 28-30 martie, informează Deschide.md.
La Chişinău, viceministrul rus de Externe va avea întrevederi cu conducerea Guvernului şi a Parlamentului, a Ministerului de Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu partidele politice şi organizaţiile obşteşti.
„În cursul acestor întrevederi se preconizează actualizarea agendei relaţiilor bilaterale, un schimb de opinii privind modalităţile de înlăturare a factorilor care obstaculează dialogul politic, dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice, soluţionarea problemelor de ordin umanitar. Se intenţionează a atrage atenţia părţii moldoveneşti asupra lipsei de temei a interdicţiilor tot mai frecvente în ultimul timp, aplicate în cazul unor cetăţeni ruşi, presiunii exercitate asupra mass-media de limba rusă din Republica Moldova, a creării de bariere artificiale în privinţa rotaţiei pacificatorilor ruşi. Astfel de acţiuni contravin tradiţiilor istorice, care s-au constituit în cadrul relaţiilor bilateriale, precum şi principiilor democratice”, se precizează într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.
Cât priveşte chestiunea transnistreană, Karasin va analiza cauzele „stagnării procesului de negocieri” şi va examina „posibilităţile intensificării pe mai departe a eforturilor de căutare a unei soluţii viabile a problemei transnistrene”.
Potrivit unui raport al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), doar în anul 2015, din Republica Moldova au fost expulzați 76 de cetățeni ruși, printre care se regăsesc jurnaliști, analiști politici, formatori de opinie și militari.
Între timp, în spatele acestor preocupări de politică externă, campaniile revizioniste ale Rusiei şi aventurismul militar din Siria ridică spre „ceruri” rata sărăciei.
Conform unor statistici oficiale publicate ieri de către Rosstat, numărul cetățenilor ruși care trăiesc sub pragul sărăciei a ajuns la 19,2 milioane în 2015, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani.
Recesiunea a lovit ca un „taifun” în puterea de cumpărare a familiilor din Federația Rusă, informează AFP.
Aceste cifre întunecate ilustrează efectul dublu pe care l-a avut asupra nivelului de trai al rușilor criza cauzată de prăbușirea cursului la petrol și de către sancțiunile occidentale decise pe fondul războiului din Ucraina, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin și-a construit popularitatea pe progresele înregistrate în lupta împotriva sărăciei.
În 2015, în jur de 19,2 milioane de ruși, adică 13,4% din populație, au trăit cu venituri inferioare pragului fixat de guvern în funcție de un „coș de produse indispensabile”. În 2014, numărul acestor persoane se ridica la 16,1 milioane (11,2% din populație), ceea ce înseamnă o creștere cu 20%.
În al patrulea trimestru al lui 2015, pragul fixat era de 9.452 de ruble (123 de euro).