Şeful biroului din Londra al cotidianului american The New York Times, Steven Erlanger, vorbeşte într-un interviu despre şansele Republicii Moldova de a deveni un stat membru NATO şi de a adera la Uniunea Europeană, dar şi de şansele de reglementare a conflictelor îngheţate generate de Rusia.
„O eventuală aderare la UE este mai greu de închipuit, or, aceste țări ar trebui să facă foarte multe reforme în ce privește economia, justiția, instituțiile de stat care ar urma să funcționeze după model european. În cazul aderării la NATO vorbim mai mult despre alegerea fiecărui stat în parte. Desigur, pare greu de imaginat, însă problema noastră e că credem că viitorul va arăta ca și prezentul, ceea ce nu este așa. Lucrurile se schimbă, Putin nu va conduce mereu Federația Rusă, nu știm cine îl va înlocui, nimeni nu și-a imaginat că el va instaura o structură de guvernare autocratică. Au existat chiar niște visuri inocente despre apariția unei «alte» Rusii. Însă, în același timp, lucrurile se schimbă. Cred că aceste țări au șansa de a se reforma din interior, iar asta le va face capabile să adereze la diverse structuri, însă nu cred că acest lucru se va întâmpla prea curând”, a precizat Erlanger într-un interviu oferit jurnaliştilor de la Europa Liberă.
În privinţa conflictelor îngheţate, precum cel din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova, Steven Erlanger nu are o perspectivă pozitivă asupra viitorului şi spune că oamenii de pe aceste teritorii fracturate secesionist„trebuie să învețe să-și controleze propriile destine, fără să se aștepte că ajutorul va veni din cer”.
„Mă tem că acestea vor rămâne încă «înghețate». Din păcate, oamenii trebuie să învețe să-și controleze propriile destine, fără să se aștepte că ajutorul va veni din cer. În primul rând, aceștia ar trebui să lupte împotriva corupției din societatea lor, de care, între altele, a profitat Federația Rusă pentru a-și spori influența. Prin urmare, situația, în mare parte, depinde de oamenii ce locuiesc acolo. Mereu va exista o «zonă» între NATO și Federația Rusă, între UE, care a cam obosit de subiectul unei eventuale extinderi, și Federația Rusă. În prezent, Rusia este nemulțumită nu doar de expansiunea Alianței Nord Atlantice, dar și de cea a Uniunii Europene, prin urmare, pentru moment, conflictele înghețate vor rămâne înghețate”, a subliniat Erlanger.