Să demonstrăm că suntem demni de memoria înaintașilor care în 1918 au realizat România Unită, România Reîntregită. Acesta a fost îndemnul Directorului general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, Eugen Popescu, care a declarat în cadrul dezbaterii „27 martie – ISTORIE, ASPIRAŢIE, PERSPECTIVE” de la Parlamentul României că în contextul în care mai sunt doi ani până în 2018, timpul nu mai are răbdare.
Popescu a apreciat că instituțiile din România încep să se reseteze în raport cu Republica Moldova. Acesta a exemplificat prin recenta poziție a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care a subliniat că „S-a desprins ideea că se impune aplicarea credibilă şi sustenabilă a unui program de reforme care să susţină Republica Moldova pe termen mediu şi lung, atât în planul evoluţiilor interne, cât şi în cel al relaţiei cu România”. În acest sens, Eugen Popescu a precizat că este pentru prima dată când CSAT nu vorbește despre integrarea europeană a Republicii Moldova, ci de resetarea relațiilor dintre România și Republica Moldova. „Instituțiile statului român vor reuși să dea soluții”, a conchis directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”.
Dezbaterea „27 martie – ISTORIE, ASPIRAŢIE, PERSPECTIVE” a fost organizată de Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, împreună cu Comisia Românilor de Pretutindeni din cadrul Senatului României, în contextul împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.